LifestyleIzdvojeno

Novi tjedan donosi vrućinu, sparinu i olujna nevremena

RTL-OVA TJEDNA PROGNOZA

Osim ljetnog ugođaja i vrućine, vikend je obilježila još uvijek ne sasvim stabilna atmosfera pa je bilo lokalnih pljuskova na istoku i ponegdje u Dalmaciji.


No, mnogima je još zanimljivija bila bura, ovaj put ne zbog svoje jačine nego fenskog efekta. Naime, dok se vjetar spuštao niz padine Velebita, Dinare i Biokova dodatno je podizao živu u termometrima, kako danju, tako i noću kada se temperature ponegdje nisu niti spuštale ispod 27-28 stupnjeva pa su mnogi teško uopće spavali, a kamoli se odmorili.

Početkom tjedna slično, no sunčanije pa i malo stabilnije nego u danima vikenda, no još uvijek na moru uz opasnost djelovanja toplinskog vala na ljudsko zdravlje.

U ranojutarnjim satima po kotlinama i uz obale rijeka može još nakratko biti magle ili sumaglice. Sredinom dana postoji tek vrlo mala vjerojatnost da uz dnevni razvoj oblaka padne kakav kraći izolirani pljusak, no ovaj put samo u Lici ili oko slavonskog gorja.

Na kopnu vjetar slab, a na Jadranu još slaba do, pod Velebitom, umjerena bura, koja će najprije u Dalmaciji na ugodniji vjetar s mora. Upravo će se uz maestral danju malo lakše disati, ali u dalmatinskom zaleđu ponovno idemo do visokih 36 °C. Na kopnu najviše dnevne temperature između 30 i 32 stupnja.

Od utorka u unutrašnjosti postupno sve više oblaka, sve nestabilnije, a tako će rasti i vjerojatnost za povremene grmljavinske pljuskove. No kiša će najčešća biti u srijedu kada lokalno u zapadnim predjelima može biti i olujnog nevremena, a posvuda će i osvježiti. Nakon toga slijede dva ponovno vruća i sparna, ali ne sasvim suha dana. No ti će pljuskovi biti znatno rjeđi i kraći. Južina i naoblačenje tijekom petka tek će najaviti novu kišnu epizodu početkom vikenda.

Na moru se ta destabilizacija atmosfere i neće baš osjetiti. Naime ostaje pretežno sunčano, a osobito u Dalmaciji suho, no uz postupno popuštanje vrućine, najprije na sjevernom dijelu. Upravo na širem riječkom području od utorka valja računati na mogućnost za lokalni pljusak, osobito u srijedu i subotu. Tada pokoji grmljavinski oblak iz zaleđa Dalmacije može stići i do same obale. Vjetar uglavnom ljetne cirkulacije, ujutro burin, poslijepodne maestral, a od petka jedna kraća epizoda po južini.

Sve u svemu od utorka nestabilnije, no uz izuzetak srijede, biće to posvuda uz dosta sunca i primjerene ljetne vrućine, osobito u Dalmaciji.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close