Kolumne

Novi Sad: Usporeni grad dinamičnih provoda

Novi Sad, drugi po veličini grad u Republici Srbiji, glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodine i svakako ,jedan od najlepših gradova bivše Jugoslavije. Još od starih Latina je nazivan Neoplantom, ili na našem jeziku ‘Novi vrt’ što zapravo i nije slučajnost. Ovaj gradić na Dunavu predstavlja vrt različitih kultura i naroda, u njemu se smenjuju Balkan i Srednja Evropa, istok i zapad, ravnice Bačke i brda Fruške gore. To je grad koji je poznat po toleranciji i velikodušnosti svojih sugrađana, pozitivnoj energiji, prijatnom osećaju i večitoj dobrodošlici. Ukratko: grad koji prima svakoga.

Novosađani su širom Srbije poznati po svojoj usporenosti i otegnutom govoru. Preko dana ih možete videti u velikom broju kako ‘otpadaju’ po kafićima u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, šetaju Novosadskim kejom pored Dunava, penju se po ‘đavi’ (Petrovaradinska tvrđava) ili kako se kupaju na Štrandu za vreme leta. Iz navedenog, pomislilo bi se da “nightlife” i nije tako popularan ovde, što bi bila totalno pogrešna pretpodstavka. Novi Sad je i te kako poznat po noćnom životu koji najčešće počinje zagrejavanjem u kafanicama sa tamburašima, bifeima ili na kućnim okupljanjima. Zatim sledi ono najvažnije, a to su noćni klubovi, diskoteke, pabovi i splavovi. U strogom centru grada postoji jedna uličica po imenu ul. Laze Telečkog, koja je namenjena isključivo noćnom provodu. Sa leve i desne strane naći ćete velik broj kafića, pabova i noćnih klubova sa stranom i domaćom muzikom, dok se na drugoj strani grada nalaze i ostale poznate diskoteke i splavovi: Paradiso, Dva galeba, Route 66, Kristal i još mnogi drugi.

Svakako da se ono najluđe ostavlja za kraj. Da, pogodili ste, u pitanju je “EXIT”. Za one koji ne znaju, Exit je najveći muzički festival, za početak u jugoistočnoj Evropi, koji se održava u ovom gradu jednom godišnje, obično tokom sedmog meseca, a traje 4-5 dana. Ono sto karakteriše ovaj čuveni festival je nezaboravna letnja atmosfera, preglasna muzika, puno skakanja i vrištanja, dobro društvo i jos bolja cuga. Petrovaradinska tvrđava je izabrana za mesto održavanja ovog koncerta zbog svoje veličine i prostranosti, na kojoj stanu oko 15 stejdževa sa različitim vrstama muzike: rock, punk, electro, house, reggae, metal itd. U Groningenu januara ove godine, Exit je proglašen za najbolji i najveći evropski muzički festival, na koga su, bez sumnje, Novosađani najviše ponosni.

Dosta toga je samo puko napisano i izrečeno, a malo toga proživljeno. Zato dođite, osetite na svojoj koži čarolije ovog neobičnog grada i uživajte u nirvani vojvođanskih ravnica.

Tekst napisala: Anja Petrović


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close