Zdravlje

Novi prijedlog zakona: Stiže zabrana pušenja na terasama?

Izmjenom Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda koji će uskoro doći na klupe saborskih zastupnika, Vlada planira lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U tom slučaju ne bi se smjelo pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata, niti u kafićima.


Nenad Šepak nakon osam godina vođenja Udruženja ugostitelja Zagreba povlači se s funkcije i odlazi na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske te poručuje da će s novim ministrima tražiti rješenje jer ako najavljene izmjene zakona zažive, zatvorit će se tisuće ugostiteljskih objekata, a još veći broj radnika ostat će bez posla.

Raditi i na prevenciji, ne samo na represiji

Iako sam protiv ugrožavanja tuđeg zdravlja, a i sam sam nepušač, mislim da je mogućnost za ugrožavanje tuđeg zdravlja pušenjem na otvorenom prostoru smanjena na minimum. Potrebno je više raditi na prevenciji i edukaciji građanstva o štetnosti pušenja, a ne samo na represiji jednog dijela poduzetnika kojima se na taj način praktički onemogućava rad”, ističe ugostitelj Darko Sertić.

Slijedi javna rasprava

“Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti, što otvara prostor zloupotrebi jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak”, oglasio se Šepek u medijima. Dodao je da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bi pratili korak s ostalim državama EU-a, no na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

Pročitajte više na novilist.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close