Turizam

NOVI NAMET ZA IZNAJMLJIVAČE? Potreba za energetskim certifikatom – da ili ne

U zadnje vrijeme počelo se pričati o obavezi posjedovanja energetskog certifikata za sve objekte u domaćinstvima koja pružaju usluge u turizmu, mislim se na smještajne jedinice – apartmane i sobe. U ime Zajednice obiteljskog turizma HGK s priopćenjem se prema Turističkim zajednicama obratio predsjednik Nedo Pinezić  – prenosimo u cijelosti.

 Poštovani

U posljednje vrijeme imamo sve više upita o obavezi posjedovanja energetskog certifikata za objekte u kojima se pružaju usluge smještaja u domaćinstvu. Navodno se čak i javno objavljuju informacije kako se nakon 1.1. 2016. neće moći pružati usluge smještaja u domaćinstvu bez posjedovanja ovog certifikata. Pojedine tvrtke, ovlaštene za izradu energetskih certifikata, koje šalju takve informacije sustavu turističkih zajednica i medijima, pozivaju se na članak 24 Zakona o gradnji (N/N 153/13). U navedenom članku međutim nema osnove za nametanje obaveze posjedovanja energetskog cerifikata za privatne stanove, kuće, domaćinstva u kojima se pružaju usluga smještaja turistima. Ovaj smještaj nema status poslovnog objekta, radi se o objektima stanovanja u vlasništvu građana. Također usluga smještaja u domaćinstvu nije ista kategorija kao NAJAM, IZNAJMLJIVANJE, stambenog prostora što u naravi predstavlja stanodavstvo, odnosno najamodavstvo. Najamoprimatelji uživaju korištenje takvih stanova u svojoj režiji, sami plaćaju troškove energije, odvoza smeća, potroška vode, kanalizaciju, troškove telekomunikacija i ostale komunalne troškove. U ovome slučaju IZNAJMLJIVANJE  stanova STANOPRIMCIMA biti će od 1.1. 2016. opterećeno obavezom posjedovanja energetskog certifikata i predočenju istoga NAJMOPRIMCU. Temeljem vrijednosti iskazanih ovim certifikatom, zakupci stanova NAJMOPRIMCI imati će uvid u razred potrošnje energije za grijanje – hlađenje stana.

Korisnici usuge smještaja u domaćinstvu ne plaćaju energiju, vodu, odvoz smeća, čak ni troškove telekomunikacijske infrastrukture, internet niti ostale komunalne troškove. Oni plaćaju uslugu smještaja koja uključuje sve navedene troškove kao i troškove čišćenja, održavanja i drugih usluga prema ponudi.

Bitna je razlika između IZNAJMLJIVANJA stanova i PRUŽANJA USLUGA SMJEŠTAJA U DOMAĆINSTVU i u poreznom tretmanu kao i u uvjetima za ugovaranje najma odnosno korištenja usluga.

Molimo Vas da o navedenome obavijestite vlasnike stanova za najam (studentima, poslovnim ljudima…) kao i vlasnike objekata u kojima se pružaju usluge smještaja (ugostiteljske usluge) u domaćinstvu sa vašeg područja koje bi ova informacija mogla zanimati.

 

S obzirom da Ličko-senjska županija, a posebno područja oko Plitvičkih jezera, obiluju s domaćinstvima koja pružaju usluge smještaja, ovo je itekako bitno pitanje o kojem se s pravom govori oprezno. Ukoliko energetski certifikati zaista budu potrebni, pitamo se tko će to platiti? Opet iznajmljivači – domaćinstva, naravno.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close