Šumarstvo

Novi izazov Hrvatskih šuma poziva građane da posade biljku u svom vrtu za zeleniji okoliš

Očuvanje šuma u ljetnim mjesecima od posebne je važnosti zbog najvećeg rizika od požara, a stručnjaci ističu kako je za čak 90% požara glavni uzrok čovjek i njegov nemar.


Stoga je ovogodišnja kampanja Hrvatskih šuma pod nazivom „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ odlučila dodatno skrenuti pažnju na važnost ljudskog faktora i to nagradnim natječajem na društvenim mrežama „Marimo zajedno“. Nagrade za sve ispunjene izazove osvojit će čak dvanaest pobjednika, prijatelja šume, u obliku bogatog poklon paketa ili ručka za dvoje u jednom od lovačkih domova diljem Hrvatske: LD Muljava – Vojnić, LD Jankovac – Papuk, LD Lovački – Delnice, LD Kunjevci – Vinkovci.

U drugom od četiri izazova, nazvanom „Marimo zajedno: Za biljni svijet“, građane se potiče da  posade biljku kod kuće ili u vrtu kako bi doprinijeli obnovi prirode i očuvanju okoliša. Nakon izvršenja izazova, za sudjelovanje je potrebno fotografiju ili videosadržaj poslati porukom na Facebook ili Instagram Hrvatskih šuma. Krajnji rok za sudjelovanje u svim izazovima je 11. srpnja 2024. godine, a dobitnici će biti objavljeni idući dan. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na društvenim mrežama Hrvatskih šuma.

Ove godine, Hrvatske šume su osim nagradnog natječaja za građane pripremile i brojne edukativne sadržaje, kao i suradnju s omiljenim influencerom Malim Vakulom, Ivanom Šolićem. Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ jest osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre. Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, potrebno je svaki opušak pokupiti za sobom, staklo i otpad baciti u smeće te uvijek ugasiti i zadnji plamen u blizini šume ili suhog raslinja. U slučaju vatre ili dima, važno je čim prije nazvati 193 ili 112.

Hrvatske šume o zaštiti šuma od požara brinu cijele godine, a osim suradnje s građanima, koriste se i alati poput integrirana usluga videonadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110 lokacija. Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close