ŽupanijskaPolitika

NOVI INCIDENT U KOSINJU Hoće li groblje u Mance Dragi utjecati na projekt izgradnje hidroelektrane u Kosinju?

OPET PROBLEMI

Nastavlja se priča o groblju Mance Draga u Kosinju. Nakon što smo obavijestili javnost o prvom incidentu koji se dogodio 17. kolovoza pri čemu je policija odbila izaći na teren nakon poziva mještana, samo sedam dana nakon toga odnosno jutros, dogodio se navodno novi incident pri čemu su i drugi put zaustavljeni radovi koje je, prema tvrdnjama našeg sugovornika, ponovno pokušao izvršiti Perušić d.o.o. iz Perušića.


Tema izgradnje Hidroelektrane na području Kosinja o kojoj smo detaljno pisali početkom 2020. godine, sada se zahuktava  iz tjedna u tjedan. Radovi na širem području  su počeli i intenzivno se provode sve do Perušića, no sve je odrađeno s minimalnom, a mještani bi rekli i lošom komunikacijom sa njima samima koje se iseljava s tog povijesno i kulturološki važnog hrvatskog područja. Mještani su protiv preseljenja groblja Mance draga koje pripada njihovoj Župi i ne odustaju od obrane svojih najmilijih koji su zakopani pred nekoliko desetljeća u Kosinju.

Župnik župa Gornjeg i Donjeg Kosinja koje broje ukupno oko 450 vjernika, vlč. Pero Jurčević, za Lika Club nastavlja iznositi problematiku svojih župljana s izgradnjom hidroelektrane, a posebice u vezi incidenta koji se događa oko groblja Mance Draga.

Priča ide ovako. Nakon dolaska policije poslije prvog incidenta, sedam dana radovi su mirovali.

„Perušić d.o.o. nije izvodio radove, a mještani su pratili situaciju na terenu. Istovremeno, informirali su se o svojim pravima, upoznali detaljno s papirologijom, te planirali daljnje korake.“ – kaže vlč. Jurčević.

Jučer tokom dana, ističe kako su radovi u Mance Dragi ponovno počeli, a mještani su to primijetili te ponovno došli na lokaciju. Razgovaralo se na lokaciji, a mještani na čelu sa svojim župnikom vlč. Jurčevićem objasnili su izvođačima da su bespravno ušli u tuđe vlasništvo.

Kosinjska Župa sv. Antuna Padovanskog ima posjedovni list iz katastra i posjedovnicu iz gruntovnice o svom vlasništvu odnosno posjedništvu, pa je Jurčević s mještanima odlučio angažirati i odvjetnika iz Zagreba.

Isti dan odvjetnik je došao na teren, dobio punomoć za zastupanje, a sinoć je od strane mještana i župnika postavljena i tabla „Posjed i vlasništvo Župe Svetog Antuna Padovanskog Gornji Kosinj“ kako bi se izvođača i direktno na licu mjesta obavijestilo o tome. Riječ je o fotografiji koja jasno obavještava da je riječ o privatnom posjedu, a osim toga tu je i tabla „Zabranjen ulaz neovlaštenim osobama“ koja je potpisana od strane župnika i mještana. Obje table pogledajte u nastavku.

Foto: Obavijest o zabranjenom ulazu neovlaštenim osobama

Priča se nastavlja jutros. Oko 7 sati radnici Perušić d.o.o. pokušali su nastaviti radove, a mještani su ih, kako nam govore, ponovno upozorili da ne ulaze u tuđi posjed. Nakon toga, objašnjavaju nam kako su se radnici konzultirali s gospodinom Domazetom, direktorom tvrtke Perušić d.o.o., no radovi su nakon toga nastavljeni.

Foto čitatelja:  Obavijest o vlasništvu   u Mance Dragi

Nakon toga dogodilo se uklanjanje ograde na kojoj piše   natpis o zabrani ulaska neovlaštenim objavama., što je vidljivo na idućoj fotografiji čitatelja.

Foto čitatelja: uklonjena ograda s natpisom

 

Mi smo tada pozvali policiju preko broja 112 kako bi ponovno napravili očevid, ovaj put su uredno izašli i napravili zapisnik.  – tvrdi vlč. Jurčević.

Po informacijama koje imamo, odvjetnik kojeg je angažirala župa, navodno pokreće sudski postupak protiv perušićke tvrtke koja ometa posjed.

Velečasni Jurčević, župnik dviju župa u Kosinju, za Lika Club zaključno kaže:

„Meni je žao što mi to nismo mogli rješiti na normalan način, jer mještani i ja na to upozoravamo već deset dana i cijelo vrijeme smo na terenu. Dokazujemo da je to u posjedu župe Svetog Antuna Padovanskog, sa dokumentacijom, međutim shvatili smo da možemo uspjeti jedino preko odvjetnika pravnim putem. Sudski spor je od ovog trenutka u tijeku i radovi moraju biti zaustavljeni. Znači mi sada pravnim putem dokazujemo da je to u našem vlasništvu i ne želimo nikakve radove na tom prostoru dok se sve ne riješi. Ostalo dokazivanje nepravilnosti je na odvjetniku.“

 

Ukoliko do sudskog spora zaista dođe, važno je naglasiti da zakonski mora doći do zaustavljanja radova  u Mance Dragi na području groblja, sve dok se spor ne rješi. Koliko će trajati priča i spor, nitko sa sigurnošću ne može znati.

 

Foto: Čitatelj

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close