Tech

Novi HŽ-ov vlak ima Wi-Fi i juri 160 km/h

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u četvrtak u 14.30 pušten je u promet novi elektromotorni vlak koji prometuje na redovnoj liniji Zagreb-Koprivnica.Vlak bi u Koprivnicu trebao stići u 16.05 sati, a riječ je o prvom elektromotornom vlaku iz serije od njih 44, za prigradski i regionalni promet HŽ Putničkog prijevoza koje proizvodi Končar – Električna vozila.


Ugovor o isporuci tih novih putničkih vlakova potpisan je 30. siječnja prošle godine, a ukupna vrijednost ugovora je 1,63 milijarde kuna (bez PDV-a).

Ugovori će biti realizirani u dvije faze. Prva podrazumijeva isporuku 20 elektromotornih i jednog dizelsko-električnog vlaka, a u drugoj fazi bit će proizvedeno 12 elektromotornih i 11 dizelsko-električnih vlakova.

Nakon puštanja prvog elektromotornog vlaka, svaki idući mjesec u promet će biti puštena po dva nova vlaka iz prve faze, a svi bi vlakovi trebali biti pušteni u promet do kraja 2017. godine.

Elektromotorni vlakovi dosežu brzinu od 160, a dizel-elektromotorni 120 kilometara na sat.

Elektromotorni vlakovi građeni su kao četverodijelne niskopodne garniture s dvije motornejedinice i dva središnja segmenta, dok će dizel-električni motorni vlakovi biti sagrađeni kao trodijelne niskopodne garniture s dva motorna vagona s upravljačnicom i srednjim vagonom.

Imaju videonadzor, Wi-Fi, prilagođeni su prijevozu osoba u invalidskim kolicima i prijevozu bicikala, a položaj vlaka pratit će se GPS-om.

Riječ je o hrvatskom proizvodu visoke tehnologije oko čije proizvodnje je zaposleno oko 3000 radnika.

HŽ Putnički prijevoz najavljuje do kraja godine i uvođenje mogućnost on-line kupnje i rezervacije karata, te prodaje putem pametnih kartica i stabilnih automata u kolodvorima.


Tekst: danas.hr
Foto:”Glavni kolodvor Zagreb” by Suradnik13Vlastito djelo postavljača. Licensed under CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 via Wikimedia Commons.

Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close