DogađanjaVijesti

Novi gospićko-senjski biskup dolazi iz Hercegovine?

Za pretpostaviti je kako se ime novog gospićko-senjskog biskupa već zna, odnosno, da je biskupskom kandidatu apostolski nuncij već objavio papinu odluku i obvezao ga zavjetom šutnje. LJ::portal saznaje kako bi to mogao biti rođeni Radišćanin dr. fra Draženko Tomić.

Nakon ustoličenja novog vojnog biskupa u RH mons. Jure Bogdana, slijedi imenovanje novog gospićko-senjskog biskupa. Vijest iz Vatikana o papinu prihvaćanju umirovljenja dosadašnjeg biskupa mons. Mile Bogovića koji je 75 godina napunio još u kolovozu 2014. godine, očekuje se oko Uskrsa, kako prenose hrvatski mediji, koji su to imenovanje isprva najavljivali prije početka korizme, no ono je, možda i zbog ređenja biskupa Bogdana, odgođeno za uskrsno vrijeme. To, zapravo, znači da se ime novog gospićkog biskupa već zna. Točnije, da je biskupskom kandidatu apostolski nuncij već objavio papinu odluku i obvezao ga zavjetom šutnje, koji je tako obvezujući da je jedan od sadašnih biskupa, kada je doznao za papinu odluku nije smio reći ni rođenoj majci, što mu je bilo najteže. Prije te „najtajnije faze“ u crkvenim krugovima se mogla su se čuti imena najizglednijih kandidata. Jedan od njih je kako doznaje ljportal.com i franjevac hercegovačke franjevačke provincije,  trenutno na službi gvardijana samostana u zagrebačkoj Dubravi, rođeni Radišćanin dr. fra Draženko Tomić. Naime, riječ je o svećeniku koji vrlo dobro poznaje rad gospićke biskupije i njezine svećenike,  gdje je  deset godina bio desna ruka, tajnik gospićko – senjskog biskupa mons. Mile Bogovića i kancelar gospićko-senjske biskupije.

Vjernici će ga pamtiti kao najbolji Božji dar ličke prvostolnice. Fra Draženko za svakoga je nalazio vremena, plijenio je svojom jednostavnošću i susretljivošću, a o organizacijskim sposobnosti da se i ne govori, što je plod da je gospićko-senjsku biskupiju ostavlja organizacijski vrlo dobro uređenu, što je se na svakom koraku može vidjeti.

Fra Draženko puno je radio na polju medijske promidžbe mlade biskupije i njenih župa što nabolje znaju lički novinari kojima je uvijek bio na raspolaganju za informacije. Draženka su posebno obožavala djeca i mladi i svaki susret sa njim bio je ugodan. Kad bi ga čovjek nazvao, uvijek su mi bile prve riječ, kako mogu pomoći! – pisali su lički mediji prilikom njegova odlaska na novu dužnost 2010. godine.

Prema nekim mišljenjima, Vatikan uvođenjem redovnika u episkopat, želi unijeti novi duh među hrvatske biskupe, što je pokazalo upravo lanjskim imenovanjem krčkog biskupa. Redovnici su, naime po svom habitusu drukčiji od dijecezanskog klera, formacija u redovničkim zajednicama i karizma koju donose sa sobom, a osobito pristupačnost i jednostavnost, posve odgovaraju viziji nove Crkve pape Franje.

Tko je fra Draženko Tomić? 

Dr. sc. Draženko Tomić, rođen je Radišićima 1970. godine u Zagrebu je diplomirao teologiju (FTI DI, 1998.),filozofiju (FF DI, 1999.), bibliotekarstvo (FF, 1999.), magistrirao filozofiju (HS-FFDI, 2005.) i doktorirao iz znanstvenog polja filozofije (grane filozofske teologije) na Hrvatskim studijima ” Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu (2010.). U ak. god. 2011/12. počeo je predavati kao vanjski suradnik na čakovečkom odsjeku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kolegije Filozofija odgoja i Etika. Zatim iste kolegije u Petrinji (2012/13) i Čakovcu (2013/14.). Izlagao je na znanstvenim skupovima i objavio nekoliko knjiga i znanstvenih članaka. Iz popisa radova: članci “Preispitivanje dokaza Božjeg postojanja u filozofiji Kvirina Vasilja” (Obnovljeni život, 2013.), “Govor o Bogu i druge vjerske teme u djelima Ivana Softe” (Obnovljeni život, 2007.), “Filozofija Bonifaca Badrova” (Hum, 2007.), “Buberov dijaloški koncept odgoja i obrazovanja”, (Obnovljeni život, 2013.), knjige: Kozmološka, antropološka i teodicejska promišljanja u filozofiji Bonifaca Badrova, (Zagreb, 2010.), Kršćanska obitelj (Mostar, 2001-2002), Knjižnica franjevačkog samostana na Humcu (Mostar, 2000.), Inkvizicija. Nastanak, razvoj i povijesno značenje (Zagreb, 2004), Pisma Kršćanskoj obitelji (Zagreb, 2004.), Kroz religiju do vjere (Zagreb 2004.).

Ova informacija još uvijek nije potvrđena, ali ima težinu s obzirom da dolazi iz crkvenih krugova.

 

Izvor: ljportal.com | Foto: slunj-crkva.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close