ZdravljeIzdvojeno

Novi crni rekord: Imamo 208 oboljelih u jednom danu

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu objavio je da imamo novih 208 slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj kroz posljednjih 24 sata. Aktivnih slučajeva je 961, a na respiratoru je deset osoba.


Najviše novozaraženih ima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 77, i u Gradu Zagrebu, 50.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6258 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 163 preminul0, a 5134 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 3158 osoba. Do danas su ukupno testirane 134.742 osobe, od toga 1249 u posljednja 24 sata. Prosječna dob novooboljelih je 31 godina i kliničke slike su blage.

Jedan od glavnih slučajeva zašto su kliničke slike blage, jesu jer su većinom mladi inficirani. Ono što mladi moraju percipirati, jest da moraju biti odgovorni zbog drugih, ne zbog samih sebe. Apeliram na njih da se osvjeste. Ne moraju se potpuno odreći zabave, ali moraju biti odgovorni, da drže distancu, poštuju higijenske mjere… Molim mlade da pomognu zauzdati ove brojke”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Postoji mogućnost da nam sve ovo pokvari turističku sezonu, toga su u Stožeru svjesni.

Postoje mnoga mjesta gdje su se ti mladi zarazili. Možemo reći da je oko dvije trećine njih boravilo u većim okupljanjima u noćnim barovima”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pa nastavio o zabrani prelaska granice u neke od zemalja:

“U Hrvatskoj postoji generalna zabrana za ulazak preko graničnih prijelaza, osim za građane EU. Naravno da smo u kontaktu s kolegama iz Slovenije i Austrije. Najviše se radi na tome da se ukaže na specifičnost na pojedine situacije u regijama. Nije ista situacija u županijama u kojima je danas više od pola oboljelih i u nekim drugima.”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close