Tech

Novi automobili imat će uređaj koji sam poziva 112 nakon nesreće

Lani je na autocestama u Europi poginulo više od 25.700 ljudi. Unija zato uvodi novi propis prema kojemu će svaki novi automobil i manji kamion morati biti opremljen sustavom koji će u slučaju veće nesreće sam nazvati broj 112.


Propis o uvođenju sustava eCall odobrio je Europski parlament a bit će javni servis besplatan za građane bez obzira na vrstu i cijenu njihova vozila, objasnila je u izjavi povodom izglasavanja zastupnica Olga Sehnalova. Sustav eCall bit će standardni dio opreme u svim novim vozilima koja se budu prodavala nakon 31. ožujka 2018.

Slat će samo podatke o vozilu, mjestu i broju putnika

Na ovom se propisu počelo raditi još 2012. ali su ga odlagali jer su regulatori tražili rješenje za zaštitu privatnosti vozača, sustav je bio dobar za slučaj nesreće, ali je preko njega policija mogla i pratiti automobile. Na kraju su ipak našli rješenje koje sprečava praćenje automobila prije nesreće i koji nakon nesreće šalje samo podatke o tipu vozila, broju putnika i mjestu nesreće jer je to sve što treba hitnim službama.

“Informacija se šalje samo u slučaju teške nesreće a kriterij teške nesreće je da se uključio zračni jastuk a isključili senzori” objasnila je zastupnica Snehalova “Tek u tom slučaju hitnim službama šalje se osnovni set informacija.” Ispravnost zračnih jastuka i ostalih sustava u automobilu koji će aktivirati slanje poruke na 112 je, kao i dosad, odgovornost vlasnika auta.

Brža pomoć mogla bi spasiti 2500 ljudi godišnje

Europska unija očekuje da će ovi uređaji skrate dolazak hitnih službi na mjesta nesreća za 40 posto u gradovima a za 50 posto izvan gradova i na autocestama. Europska komisija na temelju toga procjenjuje da će se broj smrti u prometnim nesrećama smanjiti 10 posto,  a to je 2500 spašeniih života godišnje, dok će se trošak kupovine auta povećati 500tinjak kuna.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close