Lifestyle

Nove zakonske promjene povećat će zaradu od turizma

Vlada je u srijedu uputila u Sabor izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji bi mogao bitno utjecati na sve koji žive od turizma. Još su jednom bitne stavke, poput radnog vremena lokala, prepuštene lokalnoj samoupravi i turističkim zajednicama jer one, kako tvrdi ministar turizma Darko Lorencin, “najbolje znaju kako regulirati radno vrijeme.”


Teoretski, to znači da gradovi koji to žele mogu dopustiti da kafići, klubovi i restorani rade puno dulje, ali i da se ponuda tih gradova i prihodi poduzetnika koji žive od ugostiteljstva, prepuštaju mnogim lokalnim faktorima koji ne moraju biti ni racionalni ni korisni za sve građane. Ovo su bitne stvari u zadnjoj verziji Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

1. Moći će se prodavati sobe u stanovima i kućama

Kako je najavilo Ministarstvo turizma koje predlaže ove izmjene zakona,ugostitelji će moći legalno prodavati smještaj u stambenim prostorima: u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor koji nisu nužno registrirani kao poslovni prostori. Jedino što će iznajmljivač trebati je dokaz da ima odgovarajući stupanj obrazovanja.

2. Iznajmljivat će se i nelegalizirane kuće

Privatnim iznajmljivačima, koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju, omogućava se pružanje usluga u domaćinstvu i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta.

3. Otvara se registar svih ugostiteljskih objekata

Nova verzija zakon predviđa osnivanje središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu, kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski objekti, objekti u domaćinstvu i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

4. Radno vrijeme lokala će se produljivati po želji

Minstar turizma smatra da je ključna promjena u zakonu, koja će osloboditi veliki manevarski prostor za zaradu od turizma u gradovima, zakonsko određivanje samo minimalnoj radnog vremena, a maksimalno se prepušta lokalnoj samoupravi. Radno vrijeme moći će se mijenjati po potrebama jer,kako tvrde u Vladi, svako mjesto ima svoje kapacitete, potrebe i potražnju tijekom godine. Dosad se radno vrijeme lokala moglo produljivati samo iznimno i privremeno, do godinu dana.

5. Sve turističke agencije mogu raditi u stanovima

U saborsku je proceduru stiže prijedlog da se svim turističkim agencijama, a ne samo onima koje posluju online,  omogući rad u stambenim prostorima i da se, kao u cijelu Europskoj uniji, rješenja o poslovanju koja su agencije dosad morale imati zamijene običnim prijavama početka poslovanja.

6. Turistički vodiči polagat će ispit za cijelu Hrvatsku

Turistički vodiči sada mogu raditi samo u županijama za koje su položili ispit a po novom zakonu trebali bi polagati jedinstveni ispit koji bi im omogućio da rade bilo gdje u Hrvatskoj.

7. Stroži zakon o pustolovnom turizmu

Zakonom se želi bolje zaštititi sigurnost i potrošačka prava turista pa će oblici turističke ponude, zdravstveni, anutički, aktivni, kongresni turizam i sl. biti detaljnije definirani. Navodno će svi kriteriji biti blaži a samo će pustolovni turizam dobiti strože propise jer je potražnja sve veća i žele osigurati normalan rast te ponude bez rizika za sigurnost turista.


Tekst: telegram.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close