ZdravljeIzdvojeno

NOVE PREPORUKE Evo kako trebaju izgledati platnene maske za učenike

OBRATITE PAŽNJU

Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili višeslojna, sa elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati pri temperaturi od 60 stupnjeva li višoj. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Maska mora biti dizajnirana da prekriva nos, usta i bradu, te sadržavati podesive vrpce/elastične trake. Svrha maske je da predstavlja barijeru, to jest filtraciju čestica, osigura dišljivost te da bude prilagodljiva veličini djetetove glave.

Prema europskim i svjetskim standardima

Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari (npr. azo-bojila, formaldehid, metali itd.) i moraju ispunjavati zahtjeve Priloga XVII Uredbe (EZ) br.1907/2006 Europskog parlamenta i Vijeća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH). Preporuka je koristiti certificirane tekstile, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu.

S obzirom na pandemiju koronavirusa u Europi, Europski odbor za normizaciju (CEN) izradio je na temelju zahtjeva Europske komisije dokument CWA 17553:2020, Higijenske maske za lice – Upute za minimalne zahtjeve, metode ispitivanja

Dokument sadrži podatke za proizvođače maski poput dizajna, veličine uključujući i dimenzije maski za djecu, izradu, te ocjenu svojstava maski za lice koje nisu medicinske, a namijenjene su najširoj uporabi.

Dodatno, na mrežnoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) mogu se naći podaci o mogućim specifikacijama maski, preporučenim slojevima i vrstama materijala koji se koriste ovisno o korisnicima


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close