NovacIzdvojeno

Nove mjere za gospodarstvo: “Uvodimo kraće radno vrijeme i stupnjevanje potpore”

STIGLE NOVE MJERE ZA GOSPODARSTVO

Premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak su u podne održati konferenciju za novinare.


Plenković je na početku konferencije podsjetio na efekte mjera koje su do sada uvedene.

“Krajem drugog mjeseca, dakle 29. veljače, imali smo 1,5 milijuna osiguranika, a 15. listopada imamo 3210 osiguranika više. Prema podacima HZZ-a isplatili smo 6,85 milijarde kuna kroz razne mjere, a kad se uzmu u obzir i otpisani doprinosi, cifra se penje na 10 milijardi kuna”, kazao je Plenković.

U kontekstu mjera podsjetio je da broj oboljelih od Covida posljednih 20-ak dana raste, odnosno da imamo imamo četiri puta više aktivnih slučajeva nego 1. listopada

Cilj je bio da se mjerama omogući održavanje niske stope nezaposlenosti, zadržavanje likvidnosti, spas turističke sezone i manji gospodarski pad od predviđenog, ustvrdio je Plenković.

Istaknuo je dvije ključne mjere; skraćivanje radnog vremena te drugu i još bitnija, stupnjevanje potpore sukladno padu prometa.

Idemo na 70 posto, dosad je bilo 50, smanjujemo dokumentaciju, maksimalna mjesečna potpora po radniku raste 2800 kuna. U tjednu koji traje pet dana netko moze raditi dan i pol, a ta tri pol dana nadokanit će država”, kazao je Plenković na temu skraćivanja radnog vremena.

S obzirom na stupnjevanje potpore sukladno padu prometa, Plenković je rekao da se zapravo prepravila postojeća mjera.

“Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa. Potpora od 2000 kn za pad prometa od najmanje 40 posto, 4000 kn po radnika ide za pad prometa od 60 posto na više. Korisnici potpore oslobađaju se plaćanja doprinosa”.

Pad prometa se neće mjeriti na mjesečnoj bazi nego se uspoređuje pad prometa u drugom i trećem kvartalu s prometom u drugom i trećem kvartalu 2019. te na taj način imamo realniju sliku pada prometa u pojedinim djelatnostima. Ostavljamo iznimku za sektor kojima je rad ograničen odlukama stožea, poput usluga hrane i pića. Njima ostavljamo mogućnost odabira, je li to mjesec na mjesec ili ovo s kvartalima”, rekao je Plenković.

Mjera se odnosi na listopad, studeni i prosinac, a riječ je o trošku od 300 do 350 milijuna kuna, rekao je Plenković.

Dodao je i da se širi sektor djelatnosti koje su obuhvaćene mjerama te sa sada odnose i na povremeni prijevoz. Uz njega, u ugrožene će ući i biljna i stočarska proizvodnja te ribarstvo.

Korisnici potpora za mikropdouzetnike (do devet zaposlenih) imaju pravo na potporu bez obzira na sektor kojim se bave. Mjere idu od 1. listopada do kraja ove godine”, potvrdio je Plenković.

Temeljni cilj je očuvati radna mjesta. Očekujemo da ove mjere na sjednici HZZ-a budu donesene i da se krenu primjenjivati. Mislim da smo pronašli pravu mjeru kako odgovoriti na ove izazive vezane uz pandemiju. Prijeći ćemo i taj iznos od sedam milijardi kuna potpore, a do kraja godine očekujemo da će to biti oko 7,2 milijardi kuna”, izjavio je Plenković

“Ovim mjerama smo uspjeli osigurati broj osiguranika kao što je bio i prije. To je omogućilo da nemamo eskalaciju nezaposlenosti”.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Vlada RH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close