KolumneNove balkanske priče

NOVE BALKANSKE PRIČE: Rumunjska je jadna i tamo se nema ništa za vidjeti

Kažu da je na Balkanu teško, uspjeti se ne može, za sve treba veza, tko je uspio ionako je sve to pokrao, vani je bolje, organiziranije, pravila se znaju, ovdje se ionako nikad ništa neće promijeniti.

Ili se možda već promijenilo, a da oni kojima je sve teško nisu ni primjetili?

Kroz Nove balkanske priče ćemo jednom mjesečno razgovarati s umjetnicima, poduzetnicima, aktivistima, organizacijama, pojedincima koji su ostali na Balkanu pa nešto na licu mjesta mijenjaju, ali i s onima koji su otišli, pa su u daljini shvatili što su sve sa sobom s Balkana ponijeli.

Za početak, Cik-Cak kroz Rumunjsku: Razgovarali smo s Cosminom Carmen Ciocan, voditeljicom udruge Zig Zag prin Romania.

Rumunjska je jadna i tamo se nema ništa za vidjeti.


Pogledaj timelapse videe koje smo u Zig Zag prin Romania napravili za npr. Maramures ili Caras Severin županije i reci mi misliš li isto i dalje. Ako s i dalje uvjerena da u Rumunjskoj nema ništa, slobodno dođi i provedi samo mjesec dana u nekom od ruralnih područja – kladim se da ćeš se odmah htjeti preseliti, s roditeljima, prijateljima, kućnim ljubimcima.

Preseliti se u Rumunjsku?

Ne kažem da je Rumunjska savršena zemlja, daleko od toga; imamo mi još puno posla oko infrastrukture, masovnog iseljavanja mladih, neriješenih političnih pitanja itd.

Ono što me putovanje cik-cak kroz Rumunjsku naučilo je da imamo hitnijeg posla: onog trena kad promijenimo svoj način razmišljanja i prestanemo misliti da je Rumunjska jadna, naša zemlja će se početi razvijati. Uz dobre namjere i ponešto resursa, ništa nije nemoguće. Jer pazi, nama ovdje ništa ne fali, Rumunjska je bogata i prekrasna i na nama je da to prepoznamo i iskoristimo.

Što je zapravo Cik-cak kroz Rumunjsku?

Cik-cak kroz Rumunjsku (Zig Zag prin Romania) je petogodišnji projekt koji se iz ideje nekolicine mladih razvio i prerastao u nevladinu organizaciji. Zig-zag je za nas projekt o putovanjima, inspiraciji, prijateljima i obrazovanju. Glavni cilj projekta je putovati pet godina kroz Rumunjsku i promovirati spektakularna mjesta i priče koje će stvoriti novi mentalni sklop, novi pogled na Rumunjsku kao turističku destinaciju.

Mi volimo reći da je Zig Zag projekt inspiracije, nacionalni primjer da mladi ljudi mogu sa svojim idejama pristupiti tržištu rada i pokrenuti nešto svoje.

I što ste to pokrenuli?

U tri i pol godine smo obišli 26 od 41 županije, intervjuirali smo više od 800 Rumunja koji sebave nečim vrlo novim ili nečim vrlo tradicionalnim, iskusili smo više od 1500 fantastičnih prizora i mjesta, te smo napisali više od 22 knjige u kojima se sve te informacije mogu naći s ciljem promoviranja ljepote naše zemlje.

Tko smo to ”mi”? Tko stoji iza Zig-Zag prin Romania?

Počeli smo kao grupica prijatelja koji su živjeli vani neko vrijeme pa su po povratku pokrenuli ovu ideju. Sada je u projekt uključeno preko 600 ljudi. Većinom su to naši suradnici koji kroz razne resurse pridonose rastu projekta, a više od 100 članova su volonteri koji su prepoznali ideju i priključuju nam se po putu.

Kažeš da ste bili vani, ali ste se onda vratili i postali uspješni. Što je lakše – ostati i uspjeti unatoč otežavajućim okolnostima ili otići i započeti život iz početka na nekom novom mjestu?

Čini mi se da samo toliko puta otišla i počela iznova da to sad smatram poznatim prostorom. Započeti na novom mjestu je zasigurno puno donijelo našem osobnom napretku. Upoznali smo nove ljude, nove navike, nove kulture, ali smo otkrili usput ono što nam se zapravo sviđa i što zapravo želimo za sebe.

Ako ti se ide negdje idi, jer kao što je Wes Moore rekao ‘‘svakim trenutkom koji si proveo ostajući duže nego što si treba, postaješ neobično običan.”

Ponekad je zapravo odlaženje i traženje inspiracije najbolje kada se možeš vratiti doma i to iskoristiti.

Kao mladim poduzetnicima, na koju prepreku stalno nailazite na svom putu?

Prepreku zvanu ”nema odgovora”. Novac je svakako bio problem na početku i moram priznati da je prvo ne koje smo dobili na prvim vratima na koja smo pokucali bilo jako bolno. Srećom, našli smo nova vrata i nikad ne prestajemo kucati.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Zig Zag prin Romania

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close