Lifestyle

Novalja revitalizira staru jezgru

U Novalji su započeli radovi na oživljavanju i revitalizaciji stare gradske jezgre kako bi budući  trg Alojzije Stepinca bio gotov prije početka turističke sezone. Tako su odlukom  Grada Novalje i gradske uprave započeli zahtjevni  radovi na uređenju Trga Alojzija Stepinca i Dalmatinske ulice, koji su povezani i čine jednu zajedničku prostornu cjelinu.

Sama stara jezgra Novalje ima tradicijski i povijesni značaj, ali s vremenom je gubila svoj prvobitni značaj zbog čega je njena revitalizacija nužna.

Zahtjevni građevinski radovi koji već traju obuhvaćaju uređenje trga Alojzija Stepinca i dijela Dalmatinske ulice, od trga Loža do zgrade Državnog arhiva.  Projekt, koji potpisuje  arhitekt Stjepan Butijer, preoblikovati  će staru jezgru, ali i sačuvati njene najvažnije odrednice.  Prostor trga zamišljen je kao otvoreni, pregledni  prostor u jednom nivou. Imat će polivelatnu ulogu, pa će tako danju tamo biti rasklopni štandovi,  „banci“ s ponudom etno tržnice i autohtonih proizvoda, a navečer će se moći organizirati brojna i zanimljiva kulturna događanja.  Također, u čast imenu koje nosi na trgu će biti postavljen kip Alojzija Stepinca. Na drugoj lokaciji, u Dalmatinskoj ulici biti će izgrađena i dva zamjenska objekta koji već godinama nisu u funkciji, nekadašnja „Ivanova butiga“ i „Slavova foto radnja“.

„Na mjestu Ivanove butige do ljeta ćemo sagraditi zgradu gradske knjižnice i čitaonice. Za ovu godinu planirana je samo izgradnja konstrukcije objekta sa vanjskim završnim radovima, dok je uređenje interijera predviđeno za iduću godinu. Na mjestu „Slavove foto radnje“ izgraditi će se prizemna zamjenska poslovna zgrada koja čeka svoju poslovnu namjenu. , istaknula je Gordana Vuković, voditeljica odjela za prostorno uređenje i komunalni sustav Grada Novalje.

Uređenje Trga Alojzija Stepicna i Dalmatinske ulice, čiji je završetak planiran za svibanj ove godine, iznosit će 4,5 milijuna kuna, a kroz radove će se izmijeniti i rekonstruirati postojeće instalacije, vodovod, kanalizacija, oborinska odvodnja, elektro instalacije te telekomunikacijski kabeli, ali će se   urediti i sve fasade koje okružuju  trg.

Ova značajna investicija pokazuju da se sustavno radi na poboljšanju infrastrukture  i same  vizure Novalje,  kao bitne odrednice kvalitete života njenih građana,  ali i jačanja turističke destinacije.


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close