JadranskiKontinentalniTurizamIzdvojeno

Novalja, Plitvička Jezera i Rakovica među turistički najrazvijenijim gradovima i općinama

ISTRAŽIVANJE INSTITUTA ZA TURIZAM

Interaktivna karta s podacima za svaku općinu ili grad.


Institut za turizam je, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, izradio novi model za izračun indeksa turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Pokazatelji, na kojima se temelji kompozitni indeks turističke razvijenosti, kao i njihove vrijednosti se mogu vidjeti na interaktivnoj karti. Indeks turističke razvijenosti pokazuje stupanj turističke razvijenosti jedinica lokalne samouprave, a u izradi je model koji će prikazivati turističku razvijenost na razini turističkih zajednica područja te županija.

U Ličko-senjskoj najrazvijeniji Novalja i Plitvička jezera

Prema podatcima objavljenima na interaktivnoj karti, na području Ličko-senjske županije najviši indeks turističke razvijenosti imaju Grad Novalja i općina Plitvička Jezera. Preostala tri lička grada, Senj, Otočac i Gospić imaju indeks razvijenosti II, jednako kao i općina Karlobag.

Slijede općine Brinje, Vrhovine, Perušić, Udbina i Lovinac koje imaju indeks razvijenosti III, dok najmanji indeks turističke razvijenosti u cijeloj županiji ima općina Donji Lapac.

Izvor: Institut za turizam

Općina Rakovica najrazvijenija u Karlovačkoj županiji

Na području Karlovačke županije najviši indeks turističke razvijenosti ima općina Rakovica. U pet općina i gradova Karlovačke županije indeks razvijenosti iznosi II – gradovima Duga Resa, Karlovac, Slunj i Ogulin i općini Netretić.

Najviše jedinica lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji, njih 11, ima indeks razvijenosti III, a to su općine Ribnik, Bosiljevo, Generalski stol, barilović, Vojnić, Draganić, Saborsko, Plaški, Josipdol i Tounj te grad Ozalj.

Najniži indeks razvijenosti imaju općine Žakanje, Kamanje, Krnjak, Cetingrad i Lasinja.

Izvor: Institut za turizam

Za izračun normaliziranih vrijednosti pojedinih pokazatelja korištene su formule zasnovane na logaritamskoj skali. Na taj način je onemogućeno da neka ekstremna vrijednost na jednom od pokazatelja drastično utječe na konačnu ukupnu ocjenu turističke razvijenosti pojedine jedinice lokalne samouprave, a istodobno pruža uvid u rangiranje po svim pojedinačnim pokazateljima. Tako svaki grad i općina mogu na godišnjoj osnovi jasno pratiti promjene u stupnju turističke razvijenosti po svakom od pokazatelja te na temelju toga učinkovito voditi turističku politiku i planirati svoj gospodarski razvoj”, navodi Institut za turizam.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close