Tech

Nova tehnologija protiv pijanih vozača

Jedan od načina na koji bi se u budućnosti mogao riješiti problem neopreznih i pijanih vozača su automobili bez vozača, odnosno vozila kojima će upravljati računala. Ako se pokaže da su takvi automobili sigurniji od onih kojima upravljaju ljudi, Elon Musk smatra da bi se tada ljudima moglo zabraniti upravljanje vozilima jer bi bili preopasni u odnosu na računala.


No, prije nego tehnologija preuzme kontrolu nad volanima naših automobila, znanstvenici će pokušati iskoristiti neke tehnološke inovacije kako bi smanjili broj prometnih nesreća zabranom vožnje pijanim vozačima.U SAD-u je tako pokrenut program u kojem sudjeluju agencije za sigurnost prometa i automobilske kompanije čiji je cilj razvoj tehnologije za sprječavanje upravljanja vozilima osobama čija je razina alkohola u krvi veća od one koju dopušta zakon.

Trenutno rade na razvoju dvije vrste tehnologije – senzoru koji će mjeriti promile alkohola na temelju daha vozača, odnosno senzoru koji će, kada se na njega prisloni prst, moći detektirati količinu alkohola u krvi. U slučaju da senzori otkriju da je vozač popio koju čašicu previše, odnosno da je količina alkohola u krvi iznad zakonski dopuštene granice, on neće moći pokrenuti automobil.

Ovaj je program dobio i podršku američkog kongresa, a do sada je predstavljeno testno vozilo na temelju kojeg znanstvenici žele testirati interakciju vozača sa sustavom za detekciju alkohola. Iako na ovoj tehnologiji treba još dosta raditi i do njene bi primjene mogli čekati još godinama, na Daily Mailu napominju kako ona ima veliki potencijal u sprječavanju vožnje u pijanom stanju, a samim time i sprječavanju prometnih nesreća i broja ozlijeđenih i poginulih na cestama.

Ipak, nisu svi oduševljeni ovom tehnologijom te su iz American Beverage Institutea (organizacije koja predstavlja i lobira za industriju restorana u SAD-u) poručili kako ova tehnologija neće spriječiti divljanje opasnih vozača po cestama, već će samo onemogućiti osobe koje ‘odgovorno piju’ i popiju čašu vina za večerom da pokrenu automobil.


Tekst: zimo.dnevnik.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close