AutomotoTurizamIzdvojeno

NOVA PRAVILA Ovo su uvjeti za ulazak u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Italiju, BiH, Srbiju

Niz europskih država zbog povoljnije situacije s pandemijom koronavirusa liberalizirao je prelazak svoje državne granice


Ali, do uvođenja digitalne zelene potvrde ili tzv. COVID-putovnice koja bi trebala ujednačiti pravila kretanja po Europi, svatko tko iz Hrvatske kreće na put u inozemstvo, ako ne želi imati problema na granici, mora se dobro informirati o tome što pojedina država traži od putnika koji ulaze na njen državni teritorij.

Pravila su uglavnom ista, donosi Novi list u iscrpnom pregledu, traži se potvrda o cijepljenju, testiranju ili preboljenju COVID-19.

Lakše u Sloveniju

Za ulazak u Sloveniju, od prošlog je vikenda na snazi novi režim prelaska granice, koji propisuje 10-dnevnu karantenu za putnike iz država ili regija na crvenom popisu. Karantenu se, međutim, može izbjeći, i to uz negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa.

Osobe koje su preboljele koronavirus, u Sloveniju mogu ući uz potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana i nije starija od šest mjeseci, ili uz potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma.

Cijepljeni moraju imati dokaz o cijepljenju koji potvrđuje da je osoba cijepljena drugom dozom Pfizerovog cjepiva prije najmanje sedam dana, drugom dozom Moderne, SputnjikaV ili kineskih cjepiva Sinopharm i Sinivac, odnosno cjepivom Johnson&Johnson prije najmanje 14 dana.

Osobama koje su primile cjepivo AstraZeneca, za ulazak u Sloveniju dovoljna je već i prva doza cjepiva, ali od cijepljenja mora proći najmanje 21 dan.

Do Italije od jučer po novom režimu

Doći do Italije nešto je teže: za prelazak granice s tom državom nužan je negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. No antigenski brzi test Slovenija ne priznaje, pa hrvatskim građanima put do Italije ipak iziskuje skuplji PCR test. U protivnom, ako se nije testirao, putnik mora u samoizolaciju u trajanju od 10 dana, te nakon toga na PCR ili antigenski test.

Od jučer je na snazi novi režim ulaska u zemlju, gdje svi koji ulaze u Italiju na bilo koje razdoblje, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego uđu na nacionalni teritorij moraju ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika. Obrazac se mora unaprijed ispuniti na internetu, na sljedećoj poveznici:http://app.euplf.eu/#/.

Jedino u iznimnim slučajevima, odnosno isključivo u slučaju tehničkih poteškoća, može se ispuniti u papirnatom obliku koji se može preuzeti na istoj poveznici. Uloga je tog dokumenta locirati kontakte osobe, ako se pokaže da je zaražena koronavirusom.

Najava za Austriju i Njemačku

Austrija od 19. svibnja na svoj teritorij pušta osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19, no potvrde moraju biti na njemačkom ili engleskom jeziku. Kod cijepljenih, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći od 22 dana do najviše tri mjeseca, a nakon druge doze maksimalno devet mjeseci.

Tko se cijepi 21. dan nakon preboljenja, može ući u Austriju već nakon prve doze. Kod oporavljenih potreban je dokaz da su infekciju preboljeli u posljednjih šest mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od tri mjeseca.

Hrvatski građani u Austriju mogu i s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim brzim testom ne starijim od 48 sati, ali to ih ne oslobađa 10-dnevne karantene, koja se prekida peti dan, na temelju negativnog testa.

I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili, ako registracija elektroničkim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju.

Do 30. lipnja hrvatski građani mogu u Njemačku uz digitalnu najavu ulaska, te negativni PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Priznaju se i potvrde o potpunom cijepljenju ili preboljenju COVID-19 na jednom od svjetskih jezika. Bez takve potvrde putovati mogu djeca do šest godina.

Više na RTL.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close