VijestiTechPolitika

Nova pravila o jačanju Schengenskog informacijskog sustava stupila na snagu

Nova pravila o jačanju Schengenskog informacijskog sustava (SIS), koji će pridonijeti u borbi protiv terorizma, suzbijanju prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija, stupila su u petak na snagu.


SIS je najkorišteniji informacijski sustav sigurnosti i upravljanja granicom u Europi.

Danas zatvaramo najkritičniju sigurnosnu rupu u Europskoj uniji. Zemlje članice bit će obvezne unijeti upozorenja o terorističkoj opasnosti u ojačani SIS. Svatko tko predstavlja prijetnju ne bi trebao ući neopaženo: interoperabilnost SIS-a s našim drugim informacijskim sustavima o sigurnosti, granicama i migracijama u bliskoj budućnosti osigurat će da sve točke na naši radarskim zaslonima budu odgovorajuće povezane, izjavio je povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avrampoulos.

Unaprijeđeni SIS omogućit će nadležnim službama učinkovitiji nadzor ljudi koji prelaze europske granice, bit će potpora policiji i pravosuđu u borbi protiv kriminalaca i terorista te u identifikaciji nestalih osoba, osobito djece i ranjive skupine odraslih. Također će omogućiti  provedbu odluke o vraćanju državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom u Europskoj uniji.

Zemlje članice bit će obvezne od danas dijeliti upozorenja za odluke o povratku stranih državljana i razmjenjivati informacije o terorističkim činovima sa svim ostalim zemljama EU-a. Nova preventivna upozorenja odnosit će se na djecu kojoj prijeti opasnost od nasilja, prisilnog braka ili otmice. Također će se davati upozorenja za identifikaciju kriminalaca i povećano korištenje biometrijskih podataka.

Zabrane ulaska državljanima trećih zemalja morat će bit unesene u sustav, što će onemogućiti bilo koga tko je primjerice dobio zabranu ulasku u Portugalu da uđe u schengenski prostor u nekoj drugoj državi.  Dio novih pravila uvodit će se postupno, a sve mora biti operativno do 2021. Komisija je prijedlog novih pravila predstavila u prosincu 2016. godine, a dogovor suzakonodavaca, Vijeća i Parlamenta postignut je u studenome ove godine.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close