Grad ZagrebScena

Nova mjera samozapošljavanja: RADI ČISTO – BUDI ZAPOSLEN!

Na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u petak je predstavljena nova inovativna mjera samozapošljavanja Radi čisto – budi zaposlen koju pokreće i za koju će bespovratne potpore osigurati Grad Zagreb.


Javni poziv za dodjelu potpora Grada Zagreba za osnivanje obrta koji plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu Radi čisto – budi zaposlen objavljen je u srijedu, 29. ožujka 2017., a kako se čulo, već se javljaju prvi zainteresirani.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić istaknula je da je ova mjera, koju je inicirao gradonačelnik Milan Bandić, proizašla kao rezultat analize djelatnosti koje se u Zagrebu obavljaju u sivoj zoni te da će postići da se broj nezaposlenih još više smanji.

“U Zagrebu trenutno ima između 800 i 1.000 osoba koje čiste i održavaju kućanstva i vanjske prostore, a ti se poslovi rade u području sive ekonomije, tako da ljudi nisu u zdravstvenom ni u mirovinskom sustavu i žive u socijalnoj nesigurnosti”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, a ova će im mjera omogućiti pokretanje vlastitog obrta, da uđu u sustav i iskoriste njegove prednosti.

Gradonačelnik je dodao da bespovratna potpora iznosi 20.000,00 kuna, što pokriva registraciju obrta, doprinose za 12 mjeseci, knjigovodstvene usluge i fiskalnu blagajnu. Za godišnji prihod do npr. 85.000,00 kuna, u prvoj će godini mjesečni porez iznositi 150,00 kn.

“Uvjeren sam da će ova mjera u 2017. donijeti mnoštvo novih obrta što će istodobno smanjiti brojke u evidenciji nezaposlenih”, istaknuo je gradonačelnik Bandić uz poziv građanima da se odazovu na Javni poziv i iskoriste priliku za pokretanje svog posla, da se uključe u svijet rada, da postanu poduzetnici. To što će za svoje usluge ispostavljati fiskalni račun, omogućit će im da budu konkurentniji, da svoje usluge, osim u kućanstvima, mogu ponuditi i šire – obrtnicima i drugim gospodarskim subjektima.

Kao ilustraciju gradske politike gospodarstva i zapošljavanja istaknuo je, također, da je u Zagrebu nezaposlenost u zadnje četiri godine smanjena za 17.000., a stopa nezaposlenosti u Zagrebu je 7,4%, što je duplo manje nego u Hrvatskoj.

Korisnici potpore imat će mogućnost besplatne edukacije i savjetovanja u Plavom uredu, počevši od same registracije obrta na dalje. Za nekoliko mjeseci bit će spremni samostalno ispunjavati potrebne formulare i vršiti prijave i uplate u porezni sustav, a vrlo brzo bit će educirani i za samostalno vođenje knjiga za obrt. Grad Zagreb preko Plavog ureda ostaje otvoren i za dalje u smislu širenja djelatnosti i daljnjeg razvoja.

Javni poziv za dodjelu potpora Grada Zagreba za osnivanje obrta koji plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu Radi čisto – budi zaposlen objavljen je na stranicama www.zagreb.hr i www.plaviured.hr, zajedno s obrascem Zahtjeva za dodjelu potpora Grada Zagreba za osnivanje obrta koji plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu Radi čisto – budi zaposlen koji se, također, mogu podignuti i osobno u prostorijama Plavog ureda, Vodnikova 12/II, tel: 01/645-8840. Otvoren je do 15. studenoga 2017.


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close