Tech

Nova inovacija – najlakši metal na svijetu

Američka kompanija Boeing predstavila je najlakši metal ikad proizveden koji je nazvala Microlattice. Microlattice je sastavljen iz 99.99 % zraka, ali nije zrak već metal, najlakši ikad izrađen. Prema Boeingu Microlattice je toliko lagan da mu treba nekoliko sekundi da padne na tlo kada se ispusti za koje vrijeme lebdi kao pero.

Ovaj metal, prvi puta opisan u znanstvenom časopisu 2011. godine, zajednički je proizvod stručnjaka Boeinga, General Motorsa uz pomoć znanstvenika s Caltecha i University of California, Irvine.

Zbog svoji osobina, neznatne težine i čvrstoće metal je namijenjen primjenama u zrakoplovnoj i aeronautičkoj industriji i namjera je Boeinga početi s njegovom primjenom u izgradnji raketa i za unutrašnjost avionskih kabina. Očekivanje Boeinga je da će smanjenje mase letjelica smanjiti potrošnju goriva.


Tekst: satgeo.geof.unizg.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close