Tech

Nova inovacija – najlakši metal na svijetu

Američka kompanija Boeing predstavila je najlakši metal ikad proizveden koji je nazvala Microlattice. Microlattice je sastavljen iz 99.99 % zraka, ali nije zrak već metal, najlakši ikad izrađen. Prema Boeingu Microlattice je toliko lagan da mu treba nekoliko sekundi da padne na tlo kada se ispusti za koje vrijeme lebdi kao pero.

Ovaj metal, prvi puta opisan u znanstvenom časopisu 2011. godine, zajednički je proizvod stručnjaka Boeinga, General Motorsa uz pomoć znanstvenika s Caltecha i University of California, Irvine.

Zbog svoji osobina, neznatne težine i čvrstoće metal je namijenjen primjenama u zrakoplovnoj i aeronautičkoj industriji i namjera je Boeinga početi s njegovom primjenom u izgradnji raketa i za unutrašnjost avionskih kabina. Očekivanje Boeinga je da će smanjenje mase letjelica smanjiti potrošnju goriva.


Tekst: satgeo.geof.unizg.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close