KolumneModerna tradicija

U noć, u dugu zimsku ličku noć

Prošli tjedan sam pričala o ženama i njihovom ručnom radu pa je s toga red da se ovaj tjedan posvetim muškarcima.

Kako su muškarci provodili duge ličke zime?

Muškarcima je zima jednako važno godišnje doba kao i sva ostala, iako oni zimi ne rade mnogo toga jer su vanjski poslovi onemogućeni. Zima je za muškarce bila važna jer bi tada donosili odluke i planove vezane za poslove koji bi ih čekali ostatak godine. Dane bi provodili noseći drva u kuću, ložeći vatru na ognjištu i hraneći životinje u štali. Navečer bi ponekad bili kući s obitelji, ali najčešće bi odlazili na druženja kod prijatelja ili u seosku birtiju. Tamo bi uz koju čašicu i karte muškarci razgovarali oko poslova koji ih čekaju, savjetovali jedni druge kako i što napraviti, kada je najbolje za koji posao, koliko čega orati, koliko čega posaditi, peći više ili manje rakije. Dogovarali su se kako će jedni drugima pomoći u svim tim poslovima te tko će kome ili od koga kupiti ili prodati stoku i sl.
Ponekad bi se znala popiti i koja čašica više tada bi se zbijale šale na svoj račun, ali često i na račun svojih žena.

Takva bi druženja uvijek završavala pjesmom i svirkom, no nažalost ponekad bi završila i tučom jer je uvijek bilo onih koji šalu ne bi znali prihvatiti. Muškarci su u selu imali, nazovimo ih tako, svoje „uloge“ po kojima su ih svi znali.

Naprimjer: „Josa je pekal najbolju rakiju, Stipa je najbolje delal kobasice – točno je znal pogodit meru koliko čega metnut, Iva je jedini u selu sviral pa se njega uvik svuda zvalo, Toma je volil pivat i ne bi ga se trebalo puno nagovarat da zapiva, Pera je uvik bil za dobru šalu pa bi se uz njega vajk moglo dobro nasmijat, Nina je bil najbolji u kartami i niki ga ni mogal dobit, a Luka je znal sve novine po selu pa je vajk divanil ki ča i kako kaj kakova perača itd. „ Svi oni međusobno zavidjeli su jedni drugima na tom „nečem“ po čem ih je selo znalo, ali su se svi međusobno družili i poštivali. Iako na izgled različiti zajedno su stvarali kompletnu cjelinu bez koje ni jedan od njih nije mogao. Zima bi im tako u druženju brže i veselije prošla.

Uspoređujući žene i muškarce zimi možemo vidjeti da su žene imale puno više posla od muškaraca jer se kućanski poslovi, ali i ručni rad mogu obavljati uvijek bez obzira na vremenske (ne)prilike, dok za muškarce možemo reći da zimi odmaraju.

Gledajući situaciju danas gdje je naizgled sve drugačije suština je u biti i dalje ista. Žene i muškarci danas imaju posao gdje rade i gdje provode više od pola dana, no kada se vrate kući muškarci odmaraju dok žene i dalje obavljaju kućanske poslove.

Koliko zima uistinu ima svojih čari i koliko je kome draga uvijek će ostati pitanje s nekoliko odgovora jer uvijek će netko zimi odmarati i uživati dok će drugi raditi, ne ovisno o tome je li žena ili muškarac. Na vama je da odlučite kako će te provesti zimu!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Udruga Gačanka

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close