Ličko-senjska županijaLifestyle

Njemački državljani opljačkani na Plitvicama, policija traga za počiniteljima

Tijekom proteklog vikenda (10. – 13. srpnja 2020. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su dva kaznena djela, sedam prometnih nesreća, dva narušavanja javnog reda i mira i pet nedozvoljenih glisiranja.


Evidentirana kaznena djela dogodila su se na području Nacionalnog parka u petak, 10. srpnja 2020. godine kada je nepoznati počinitelj otuđio ruksak s novcem i osobnim dokumentima u vlasništvu 57-godišnjeg njemačkog državljanina, te u subotu, 11. srpnja kad je nepoznati počinitelj iz osobnog automobila otuđio ruksak s mobitelima i laptopom u vlasništvu 45-godišnjeg njemačkog državljanina.

Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija upozorava građane na dodatni oprez, te im savjetuje:

• Novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora, posebno pazite u gužvama.
• Obratite pažnju da li vas netko prati, jer počinitelji žrtvu odaberu, prate i čekaju pravu priliku.
• Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor.
• Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama.
• Novac i dokumente nosite odvojeno.
• Torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe.
• Novčanik ne nosite u stražnjem džepu.

Također savjetuju da:

– na vozilu koje makar kratko ostavljate bez nadzora ugasite motor, izvadite ključ iz kontakt brave i obavezno zaključajte sva vrata,
– u vozilu ne ostavljajte vrednije predmete poput mobitela ili drugih uređaja, novčanika ili torbice, a osobito ih ne ostavljajte u kabini na vidljivom mjestu,
– u novčaniku ili torbici u kojoj se nalaze bankovne kartice nikako ne smijete držati i podatak o PIN brojevima za pristup računima,
– ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora,
– ako ste u mogućnosti u vozilo ugraditi alarmni uređaj,
– u slučaju počinjenja takvog kaznenog djela, ŽURNO izvijestite policiju pozivom na broj 192.

Promet

Dvije prometne nesreće su s lakše ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Gospića. U njima su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca (2), Gospića (1), Senja (1) i Novalje (1).

Tijekom proteklog vikenda provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je 113 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 7 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Zalužnici, kod 48-godišnjaka iz Vrhovina (2.22 g/kg). Protiv njega će biti dostavljen optužni prijedlog nadležnom sudu.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 238 km/h izmjerena je u petak na autocesti A-1, između Gospića i Gornje Ploče, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 31-godišnjak iz Zagreba upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 mjeseca.

Policija i dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao što su alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel.

Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su tučnjavom na području Gospića, te svađom i vikom na području Novalje.
Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim sudovima.

Nedozvoljeno glisiranje

Proteklog vikenda su policijski službenici pomorske policije Policijske postaje Senj na više lokacija oko otoka Raba i Krka u nedozvoljenom glisiranju (unutar 300 metara od obale), zatekli 5 osoba, tri njemačka, austrijskog i talijanskog državljana. Zbog utvrđenih prekršaja izdani su im obavezni prekršajni nalozi.

Policijski službenici pomorske policije nastavit će kontinuirano provoditi nadzor i poduzimati sve potrebne mjere i radnje u cilju sprječavanja eventualnih ugroza i nesreća na moru.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close