KulturaIzdvojeno

NITA RATKOVIĆ Mlada Gospićanka uspješno spojila dvije ljubavi – planinarenje i fotografiju

“Markacijom do pogleda” naziv je prve samostalne izložbe fotografija mlade Gospićanke Nite Ratković koja je sinoć otvorena u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću.


Na početku večeri prisutne je pozdravila Irena Peša, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Gospiću, koja je rekla nekoliko riječi o projektu „Žene za žene“, u sklopu kojeg se održava ova izložba. Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević cijeli mjesec ožujak je posvetilo ženama, s idejom da ih predstavi kroz različite vidove umjetnosti i profesije, te dokaže da žene zaslužuju puno više od jednog dana, rekla je Peša.

Nešto više o Nitinom stvaralaštvu rekao je Nikica Jelić, predsjednik Likovne udruge Lika. Prisutnima je otkrio da je s Franjom Starčevićem Nitu prepoznao na jednom tečaju fotografije, kao autoricu koja odskače od ostalih polaznika svojim talentom.

“Nita se često poigrava kadrom i fokusom, voli koristiti optičke prepreke kao lišće, granje, drveće… prirodne prepreke kojima uokviruje fotografiju i tako uvlači samog promatrača u motive koje ona želi prikazati. Imala je dvije skupne izložbe sa polaznicima tečaja Fotokluba, a ovo je njena prva samostalna izložba, koju se sa svojom kvalitetom fotografija itekako zaslužila”, rekao je Jelić. 

„Ovo je moja prva samostalna izložba i to je za mene veliki događaj. Drago mi je što je netko prepoznao moj talent i ljubav prema onomu što radim, a izložba je upravo spoj mojih dviju ljubavi – fotografija i planinarenje“, rekla je Nita na otvorenju izložbe te zahvalila  POU Gospić kao organizatoru izložbe, Nikici Jeliću na čiji je poziv izložba postavljena, te zamjenici gradonačelnika grada Gospića Kristini Prši koja je otvorila izložbu.

“Njena privrženost Velebitu pretočena je u ove prekrasne fotografije našeg gorostasa koji je inače inspiracija mnogim umjetnicima”, rekla je Prša te zahvalila mladoj umjetnici što je “sate i sate, kilometre i kilometre prošetane po Velebitu, nikad ne izostavljajući svoj fotoaparat, pretočila u ove prekrasne fotografije koje je odlučila s nama podijeliti.”

Nita je rođena u Gospiću 1995. godine. Pohađala je osnovnu školu u Ličkom Osiku te Opću gimnaziju u Gospiću, nakon čega upisuje studij na Odsjeku za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru . Fotografijom se počela baviti još u osnovnoj školi te se u srednjoj školi učlanjuje u Foto klub Gospić gdje završava tečaj digitalne fotografije.

“Učlanjivanjem u Foto klub najveći uzor vidjela sam u Franji Starčeviću, što je ostavilo dosta utjecaja na mene i na moj daljnji rad. Također, Nikica Jelić mi je dosta pomogao, kako oko učenja o fotografiji i u tehničkim dijelovima, tako i oko moje prve samostalne izložbe”, rekla je Nita za Lika Club.

U slobodno vrijeme Nita se uz fotografiju bavi i planinarenjem gdje, kako kaže, pronalazi najveću inspiraciju i motive za svoje fotografije.

“Ovom izložbom htjela sam našim sugrađanima i šire približiti Velebit te im prenijeti poruku da se i sami krenu baviti planinarenjem, zdravim načinom života i upoznavanjem svih ljepota koje nam nudi ta prekrasna i osebujna planina koja je svakodnevno u našem videokrugu”, poručila je Nita.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close