Ličko-senjska županijaEuropa

Nikola Vidaković: “Cilj je doći do 10 posto udjela na domaćem tržištu krumpira”

Agrovelebit d.o.o. iz općine Lovinac, poduzeće koje je uspješno brendiralo Lički krumpir, zaštićen na razini Europske unije još 2015., ove godine očekuje rekordni prinos na 36 hektara, od kojih se 20-ak ha navodnjava, piše agroklub.com.


Prema svemu sudeći ovo će biti i rekordna godina krumpira u Međimurju, najvećem domaćem uzgajalištu, pa tek treba vidjeti kako će se kriza uzrokovana koronavirusom odraziti na prodaju na jesen”, kaže direktor Nikola Vidaković svjestan da lički još dugo, kada su u pitanju količine, neće moći parirati međimurskom.

Naime, veće količine su te koje, uz potvrđenu kvalitetu, nedostaju ovom krumpiru čiji su trenutno u Lici jedini certificirani proizvođač koji može ponuditi značajnije količine za tržište. Sadašnja proizvodnja im je malo veća od tisuću tona u Lovincu te, kako bi povećali kapacitete, planiraju i kooperaciju s nekim od 350 poljoprivrednika u ovoj općini koja broji tisuću stanovnika. Nekoć se, podsjetio je, 70.000 do 80.000 tona krumpira proizvodilo samo u Lici.

Cilj je doći do 10 posto udjela na domaćem tržištu krumpira

Cilj je Agrovelebita, otkriva dugogodišnji direktor, doći do 10 posto udjela na domaćem tržištu krumpira koji je nekad u ovom kraju bio zamjena za kruh. S obzirom da im je kvaliteta iznimno bitna, iskoristili su i mogućnosti mjere 3 Programa ruralnog razvoja odnosno tipa operacije 3.1.1. “Potpore za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete”.

Kako je pojasnio, za sustav kvalitete za poljoprivredni proizvod Lički krumpir, Agrovelebit d.o.o. ostvario je 2018. godine potporu u najvišem iznosu od 43.800 kuna. Udio Europske unije iznosi 85% dok je udio RH 15%, a potpora se dodjeljuje korisnicima koji po prvi put ulaze ili najdulje 5 godina sudjeluju u sustavu kvalitete za zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Registracijom i zaštitom naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta podiže se vrijednost istog, što istovremeno znači i povećanje dohotka za proizvođača tog proizvoda. Važan je i utjecaj takvih proizvoda na doprinos održivom razvoju ruralnih područja i jačanju turističke ponude.

Više na agroklub.com.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close