Vijesti

Nikola Tesla je sa 17 godina, dok je pohađao gimnaziju u Gospiću, imao važnu prekretnicu u životu

Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika i izumitelja 19. i 20. stoljeća, rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljan, piše Net.hr.


Odlukom Hrvatskog sabora, 10. srpnja proglašen je Nacionalnim danom Nikole Tesle – danom znanosti, tehnologije i inovacija. Državni zavod za intelektualno vlasništvo obilježava ovaj dan objavom zbirke izuma Nikole Tesle.

Strast prema izumima od malih nogu

Nikola Tesla se s 13 godina počeo zanimati za vodene turbine, a nekoliko ih je i sam ostvario. Važna prekretnica u njegovom životu dogodila se kada je imao 17 godina, dok je pohađao Realnu gimnaziju u Gospiću, te se zahvaljujući profesoru iz fizike, počeo zanimati za elektricitet.

Na drugoj godini Politehničke škole u Grazu, prvi put je došao na ideju o motoru na izmjeničnu struju bez komutatora i četkica.

Htio je pomoći čovječanstvu izumima

Njegov život je u potpunosti bio posvećen stalnim zanimanjem prvenstveno za područje elektriciteta, a zatim i za druga srodna područja. Discipliniranom, kakav je u potpunosti bio, genijalnom, predanom i iznimno educiranom, Tesli su rad i izumi predstavljali samu bit života, i njegova misija bila je «otrgnuti» što više prirodnih zakonitosti iz naručja prirode i predati ih na korištenje čovječanstvu.

Veza između Teslinog izumiteljskog rada i patentiranja izuma bila je neraskidiva u najvećem dijelu njega života. Osim izumiteljskog doprinosa prije dolaska u SAD, te perioda u kojim zbog različitih okolnosti nije imao svoj laboratorij u kojem bi tehnički realizirao svoje izume, veliki dio njegovih izuma su zaštićeni patentima.

Preostali Teslini izumi sačuvani su tek djelomično, u zapisima s predavanja, člancima u različitim znanstvenim i popularnim časopisima i glasovitim «rođendanskim obraćanjima» javnosti u kojima je predstavljao svoje planove za buduća istraživanja i svoje vizije razvitka pojedinih tehnoloških područja.

Neki izumi nisu dostupni javnosti

Pretpostavlja se, na osnovi prilično čvrstih iako nikada u potpunosti dokazanih pokazatelja, da je dio izuma Nikole Tesla pohranjen na način da nisu dostupni javnosti. Međutim, iz njegove osobne prepiske može se zaključiti da je taj neiscrpni genij sve do kraja života radio na novim izumima iz različitih područja.

Može se stoga reći da su informacije sadržane u Teslinim patentima jedine informacije koje su u potpunosti dostupne široj javnosti, osobito u današnje doba široke dostupnosti pretraživanja elektroničkih baza podataka patentnih dokumenata.

Nikoli Tesli odobreno je ukupno 112 američkih patenata za izume iz različitih područja tehnike. Prvi američki patent odobren mu je 1886. a posljednji 1928. godine. Prema za sada raspoloživim podacima, ukupan broj dostupnih Teslinih patenata odobrenih u 26 različitih zemalja/država, uključivo i SAD, je 271.

Gotovo u isto vrijeme kada i njemački fizičar Wilhelm Conrad Rontgen, Tesla je izvodio pokuse s X-zrakama. Izradio je i upute za rad s X-zrakama. Godine 1898. Tesla je prijavio patent uređaja za daljinsko upravljanje brodovima i vozilima, a sam uređaj prikazao je u Madison Square Gardenu. Na poticaj Nikole Tesle izgrađen je visokonaponski laboratorij u Colorado Springsu u kojem je planirao vršiti pokuse bežičnih veza i proučavati munje. Prvi je ukazao na mogućnost elektroterapije, te na mogućnost bežičnog prijenosa informacija i energije.

Genijalnost njegova uma i njegovih tehničkih rješenja potvrđuju i činjenice da neka od njih, ni do danas, nisu u potpunosti znanstveno (teorijski i/ili eksperimentalno) verificirana.

Mjerna jedinica za magnetsku indukciju nosi naziv Tesla

Kao znak zahvalnosti za izuzetno značajan doprinos razvoju tehnike, a posebno elektrotehnike, mjerna jedinica za magnetsku indukciju nosi naziv prema njegovom prezimenu.

Sveukupni Teslin izumiteljski doprinos možda je najbolje opisao sam Tesla u svojoj autobiografiji: “Ne samo neki tehničari, usko specijalizirani, nego i veći broj cjepidlaka i kratkovidnih osoba reklo je, ako se izuzme indukcijski motor, da sam dao svijetu malo toga za praktičnu upotrebu. Ovo je teška greška. Nova ideja se ne može suditi po trenutnim rezultatima. Moj izmjenični sustav prijenosa energije došao je u psihološkom momentu kao dalekovidan odgovor mnogim ključnim industrijskim pitanjima, pa ipak je postojao određeni otpor i nesuglasice.”

Ovi, pa i mnogi drugi moji izumi, nisu bili ništa više negoli koraci naprijed u izvjesnim smjerovima. U razvijanju svojih izuma jednostavno sam slijedio urođeni instinkt za usavršavanjem postojećih sprava ne razmišljajući naročito o mnogo neophodnijim potrebama”, napisao je Tesla.

Izvor: Net.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Back to top button
Close