Nikola Tesla je cijeli život čuvao torbu koju je izradila njegova majka

Tena Brnad

Tek što je završila školska godina roditelji kreću s nabavom školskog pribora za svoje mališane za sljedeću školsku godinu. Kupuju se pernice s potpisom, o odjeći da ni ne pričamo, iako svi kukaju da je kriza kupuju se i torbe s potpisom, marke, bitno je da se i na djetetu vidi da roditelj ima. A iz školskih klupa, nažalost ovih ličkih, već dugo nije izišao niti jedan genijalac.


Jedan se davno u Smiljanu rodio na današnji dan. Kada je krenuo u školu, školske stvari nosio je u tkanoj torbi koju mu je napravila njegova majka Georgina Đuka. Naravno radi se o najpoznatijem Ličaninu, znanstveniku svjetskog glasa Nikoli Tesli. U zadnjih 11 godina, od kada je napravljen Memorijalni centar Nikole Tesle u rodnom mu Smiljanu slobodno se slavi i njegov rođendan.

Tematski je ove godine rođendan Nikole Tesle obilježen predstavljanjem torbe koju je Tesli otkala njegova majka. I sam Tesla govorio je da je to jedan od njegovih najvrjednijih predmeta. Prije 5,6 godina to je negdje pročitala i Dragica Rogić.

“Mene je to jako potaklo jer bavim se čuvanjem tehnika tkanja ličkih torbi. Odlučila sam da u udruzi Gačanka napravimo repliku te torbe. U suradnji s Muzejom Like dobili smo dozvolu i fotografije iz Beograda da to i napravimo“– govori  Rogić. U sklopu manifestacije izložen je i vlastiti postav Dragice Rogić koji se sastoji od torbi iz različitih dijelova Like.

Što se tiče replike ove Tesline torbe ona je izrađena tehnikom tkanja i kličanja dinarskog kraja. Tako su se radile i torbe u Lici. No pošto ju je nosio muškarac u školu tako je i rađena, odnosno posebno je Nikolina majka truda uložila u ukras preklopa koji ide na ovu torbu. Uspjela je to sa jako malo prirodnih boja i sa jako malo nakita,ali sve to stare Ličanke uspijevale su nadoknaditi sa svojom maštom.

Tesla je torbu nosio sa zadovoljstvom, koliko ju je cijenio potvrđuje i činjenica da u Teslinom Muzeju u Beogradu postoji original, a iako je vunu jako teško čuvati, Tesla ju je sačuvao za svoga života, živa je i sada. On je prepoznao tu vrijednost, trebali bi i mi.

Više na lika-express.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: lika-express.hr

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u