Scena

Nikola Mašić – zaboravljeni Lički slikar

Nikola Mašić rodio se 28. studenog 1852. godine u Otočcu. Prvo pohađa Akademiju u Beču, pa u Munchenu. Obrazovanje nastavlja i u Parizu 1878.  na Academie Julian kod W.A. Bougueraua. Putovao je često po Italiji (Napulj, Pompeji, Herculanum), a slikao je najviše u svom ateljeu u Munchenu, prema skicama iz Posavine i Like.

Od 1884. godine radio je kao profesor crtanja, a od 1894. pa do smrti bio je upravitelj Strossmayerove galerije. Ilustrirao je knjige (Stolna crkva u Đakovu, 1900.) i objavljivao stručne članke o slikarstvu.

nikola
Izvor: moderna-galerija (Djevojka s vrčem)

Prva faza Mašićeva rada, odraz je Minhenske škole i tonskog slikarstva. Tada slika mrtve prirode, pejzaže i portrete. Po odlasku u Pariz i pod utjecajem Bouguerauea počinje težnja za blistavijim koloritom i svjetlošću. Nakon putovanja po Italiji sažima svoja prijašnja iskustva na većim formatima, primjenjujući svijetliju paletu. Potkraj života izgubio je vid.

vm-NikolaMasic-Licanin
Izvor: vrilo-mudrosti.hr (Ličanin)

Njegovo slikarstvo može se okarakterizirati kao idilični akademizam, a glavni motivi su seoske, uglavnom posavske idile i studije običnih ljudi, najčešće žitelja Like i Posavine.

Nikola Mašić umro je 4. lipnja 1902. godine u Zagrebu.


 

Izvor: galerija Divila/lzmk.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close