AutomotoVijestiTech

Nikako ne stavljajte ljetne gume prije 15.4. jer vam Kasko neće isplatiti novac u slučaju štete!

Snijeg nismo već dugo vidjeli i mnogi se vozači pitaju da li je došlo vrijeme za ljetne gume? No osim zakona koji je vrlo jasan, i osiguravajuće kuće imaju nešto za reći.


U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, a ne udovoljavate li ovim propisima u slučaju nesreće, Kasko vam neće isplatiti novac. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Što nije pokriveno osiguranjem – ISKLJUČENJA

Navedeni pravilnik o osiguranju ograđuje slijedeću situaciju; “kao direktna posljedica korištenja vozila bez propisane zimske opreme sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ukoliko dođe do nastanka nezgode za vrijeme vožnje u zimskim uvjetima, a na vozilo nije bila ugrađena propisna zimska oprema)”.

Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna (i isključenje iz prometa). Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta, a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu. Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

U mnogim državama Europe zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod drugih, pak, u vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na cestama. Dakle, kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili poledica. Zimsku opremu, u većini zemalja, čine četiri zimske gume, a u drugima su to i četiri ljetne, dakako, u kombinaciji s lancima za snijeg (u prtljažniku). Minimalna dubina profila na zimskim gumama kreće se od 3 do 4 mm, a ljetnih od 4 do 6 mm.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: automobili.dnevnik.hr | Foto: carlander.ba

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close