Vijesti

Nezdrava hrana smanjuje mozak

Znanstvenici Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) i Sveučilišta Deakin otkrili su da osobe koje preferiraju zapadnjačku prehranu, koja je povezana s nezdravom hranom, imaju manji hipokampus za razliku od osoba koje se hrane zdravo.


Istraživanje je uzimalo u obzir veličinu hipokampusa, spol, lijekove koje ispitanici uzimaju, obrazovanje, depresiju, ali i povezanost prehrane i hipokampusa kod svih ispitanika. “Postalo je jasno da je prehrana iznimno važna, ne samo za fizičko, nego i mentalno zdravlje u životu”, navodi glavna autorica istraživanja, profesorica Felice Jacka sa Sveučilišta Deakin.

Hipokampus se prirodno smanjuje tijekom starenja

Prijašnja istraživanja pokazala su na koji način zdrava i nezdrava prehrana utječe na veličinu hipokampusa, ali su ta istraživanja provedena na laboratorijskim miševima. Istraživanje ANU-a i Sveučilišta Deakin je prvo istraživanje koje je pokazalo kakav utjecaj junk food ima na ljudski mozak.

“Mentalni poremećaji postaju glavni razlog obolijevanja mnogih ljudi diljem svijeta, a razina demencije se povećava kako stanovništvo stari”,navodi Jacka. Istraživanje je došlo pod povećalo zdravstvenih institucija nakon što je objavljeno u časopisu ‘BMC Medicine‘.

U ekstremnim slučajevima, osobe s oštećenim hipokampusom ne mogu zadržati nova saznanja. Hipokampus se prirodno smanjuje tijekom starenja, ali znatna razlika u njegovoj veličini između osoba sa zdravom i nezdravom prehranom može objasniti rast mentalnih poteškoća kod ljudi, navode znanstvenici.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close