Lifestyle

Nevjerojatne stvari koje su izumile žene

Kada su u pitanju izumi koji su promijenili i obilježili povijest prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Thomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinci i Alfred Nobel. No što je sa ženama koje su svojim radom obilježile povijest? Ako vam na pamet ne može pasti niti jedno ime donosimo 6 super izuma koje potpisuju isključivo žene


1. BRISAČI NA AUTOMOBILU
Mary Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njezina ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko desetljeća poslije danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njezinog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

2. MONOPOLI
Elizabeth Magie je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala ‘The Landlord’s Game’ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s obitelji i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. SOLARNO GRIJANJE
Mađarica, Dr. Maria Telkes je odgovorna za prvi sustav grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sustav grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena – arhitektica Eleanor Raymond.

4. PIVO
Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi tko je doista prvi proizveo pivo kakvo s guštom pijemo u današnje vrijeme, no podaci do kojih su istraživanjima došli povjesničari govore kako je to bila žena, točnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnji piva.

Bila je to vještina koju radile samo i isključivo pripadnice ljepšeg spola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

5. PROTUPOŽARNE STUBE
Prve protupožarne stube na vanjskoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju 1897. godine je izumila Anna Connlly. Njezinu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ova ideja se održala i do današnjeg dana.

6. PANCIRKA
Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumila je žena. Njezino ime je Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, točnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. No to nije bio njezin jedini izum. U bogatoj 40 godina dugoj karijeri ova izumiteljica je patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u “Inventor’s hall of Fame”.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnvenik.hr | Foto: hamagbicro.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close