NovacIzdvojeno

Nestašica krumpira u Lici: Trenutna cijena od pet kuna je visoka za kupce, a preniska za proizvođače

Krumpir 5, kapula 10, češnjak 50 kuna kilogram. Takve su cijene ovih dana najvažnijih ličkih poljoprivrednih proizvoda u lokalnim OPG-ovima, a kako stvari stoje, zalihe krumpira mogle bi uskoro biti prodane i to po još višim cijenama od navedenih, piše Slobodna Dalmacija.


Razlog je suša koja je zadnjih mjeseci pogodila čitavu Hrvatsku, pa tako i Liku. Prinosi krumpira slabiji su i do tri puta u odnosu na lanjsku godinu, dok su troškovi proizvodnje ostali isti, pa čak i viši zbog poskupljenja goriva, gnojiva i drugih potrebnih sredstava.

I dok su lani proizvođači iz Like muku mučili kako prodati krumpir po cijeni od svega tri kune, pa su ga čak i dovozili kupcima u Zadar i u druge dalmatinske gradove, ove će ga godine prodati na kućnom pragu već do listopada, ali će i zarada biti tanja zbog skromnog prinosa.

Ivica Baričević iz Smiljana, čiji je pok. otac bio poznati poljoprivrednik u tom kraju, kaže kako bi nas mogla zadesiti nestašica krumpira koji se u Lici vadi kasnije nego u Dalmaciji, a tražen je kao visokokvalitetan i mnoga dalmatinska domaćinstva opskrbljivala su se krumpirom upravo u Lici.

“Kod nas je za sada cijena pet kuna, ljudi se raspituju, a ja sam dosta krumpira već i prodao. Već se osjeća nestašica, prinos krumpira bio je nikakav, a razlog je suša. Lani je bilo svakih 15 dana kiše, a ove godine ništa. Čak i dio nasada iza kuće koje sam zalijevao nisu osobito rodili, jer je „gorilo i nebo i zemlja”. Nema tu nikakve druge mudrosti. Nama proizvođačima tih pet kuna za kilogram bit će samo da pokrijemo neke osnovne troškove”, žali se Ivica Baričević.

Više na Slobodna Dalmacija.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close