Tech

Nepoznato o poznatom: Duga povijest simbola @

Kako bi uspio poslati mail s jednog na drugo računalo, Tomlinson je između korisničkog imena i imena računala stavio znak “@”, a taj se simbol, kao što znate i sami, održao sve do danas. Dapače, on je u potpunosti  revolucionarizirao ljudsku komunikaciju i zauvijek ju promijenio.


Ray Tomlinson je inače preminuo početkom ožujka u 74. godini, a danas ga smatramo ocem e-maila , a time i, na neki način, modernog komuniciranja.

Tomlinson je kasnije potvrdio da je simbol “@” iskoristio jer se on u računalstvu koristio vrlo rijetko, pa su zbog toga postojale vrlo male šanse da “zbuni” tadašnje primitivne programe i operativne sustave.

Povijesni kontekst

Inače, objašnjava autor knjige ‘”Tajnoviti simboli: Tajni život interpunkcije” Keith Houston, simbol “@” bio je prisutan na pisaćim mašinama još u 19. stoljeću. Tada se naime stavljao između količine nekog proizvoda i i cijene jedinke tog proizvoda.

Zbog toga je “završio” i na tipkovnicama. On je naime imao poslovnu primjenu i mnogi su imali potrebu za njim. Godine 2000. talijanski je akademik Giorgio Stabile na temelju pisma iz 1536. godine zaključio da je “@” tada bio uobičajeni znak za različite mjerne jedinice.

Jedan je španjolski novinar pak došao do carinskih dokumenata iz 15. stoljeća i zapazio da se tada @ koristio kao mjerna jedinica za težinu.

Očekivano, najstariji dokument u kojem se koristio danas popularni simbol je – religijski. U prijevodu jednog dokumenta s grčkog na bugarski jezik iz 1345. godine, simbol @ koristi se umjesto slova “A” u riječi “Amen”. Taj dokument danas se čuva u Apostolskoj biblioteci u Vatikanu i nije poznato zašto se @ koristio u tom kontekstu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close