Vijesti

NEPOTREBAN TROŠAK Odzvonilo je prekomjernom cijepljenju pasa

Nazire se kraj prekomjernom cijepljenju pasa protiv bjesnoće svake godine. Većina cjepiva osigurava imunitet najmanje dvije, pa čak i do tri godine. Češće cijepljenje većini pasa ne šteti, ali je nepotrebno, javlja 24sata.


Ministarstvo poljoprivrede će za dvije godine, kako doznajemo, od Svjetske organizacije za zdravlje životinja zatražiti da Hrvatsku proglasi slobodnom od bjesnoće, što bi već te 2021. godine moglo rezultirati prorjeđivanjem obaveze cijepljenja pasa.

Otad bi i u Hrvatskoj mogla biti ukinuta obaveza cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine te uvedeno rjeđe cijepljenje – svake dvije ili tri godine, ovisno o trajanju imuniteta kojeg za određeno cjepivo garantira njegov proizvođač.

U Hrvatskoj je cijepljenje pasa svake godine obaveza, koja njihove vlasnike košta oko 150 kuna.

  • 20% pasa nikad nije ‘vidjelo’ veterinara što znači da nisu cijepljeni ili mikročipirani
  • 800 potvrđenih slučajeva bjesnoće je Hrvatska imala svake godine do oralne vakcinacije lisica 2011
  • 150 kuna trošak je cijepljenja za vlasnike pasa svake godine. U Sloveniji je oko 50 eura, ali je cijepljenje rjeđe

Mnoga cjepiva, međutim, imunitet osiguravaju i puno dulje, u većini slučajeva najmanje dvije, do čak tri godine. Zato se postavlja pitanje zašto vlasnici pse moraju cijepiti svake godine. U Sloveniji je, kao i u većini drugih država u Europskoj uniji, obaveza je pse cijepiti jednom godišnje samo prve tri godine, a onda ovisno o trajanju imuniteta koji jamči proizvođač cjepiva.

Takav bi model za dvije godine mogao zaživjeti i u Hrvatskoj, odgovor je Ministarstva poljoprivrede na pitanje zbog čega psi u Hrvatskoj moraju biti “prekomjerno” cijepljeni.

Više na 24sata.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close