Zdravlje

Neočekivane stvari koje utječu na okus hrane koju jedemo

Jeste li znali da težina žlice kojom jedete, glasnoća zvuka na televizoru, čak i žudnja za hranom koju je vaša mati imala u trudnoći, utječe na to kako vam prija neka hrana? Istina je i sve podupire znanost.


Evo nekoliko čudnih stvari koje utječu na okus hrane i što možete poduzeti da bi poboljšali dnevnu rutinu prehrane pa će vam sve bolje prijati:

1. Majka

Studije pokazuju da preferencije okusa trudnice utječu na sklonost prehrani nerođenog djeteta. Ako je vaša majka jela puno salate u trudnoći, i vi bi mogli imati sličnu sklonost. Ali ako je jela čokoladu, sladoled, biti će vam teško odoljeti toj vrsti hrane. Pokazalo se, naime, da se okusi hrane zajedno sa hranjivim tvarima prenose na dijete putem amniotičke tekućine. Ako je majka voljela slano ili mrkvu i vi ćete to voljeti.

2. Televizor, klima uređaj ili beskonačna priča prijateljice

Jeste li se ikad upitali zašto hrana u avionu ima tako loš okus? Ne krivite nužno kvalitetu hrane, krivo je brujanje motora aviona i beskonačno čavrljanje putnika koji taj zvuk pokušavaju nadglasati.

Ukratko, što je bučnija prostorija, manje ćete uživati u hrani, kaže istraživanje, a konstantna buka kao u avionu čini hranu bezukusnom.  Buka čini slatku hranu manje slatkom, slanu manje slanom jer neuroni iz ušiju napadaju slabije neurone okusa. Ako želite uživati u hrani, isključite televizor.

3. Zdrava hrana

Koja je jedina riječ kojom nikada ne bi trebali opisivati hranu? Zdrava. Čudno zvuči, ali istraživanja pokazuju kad se nešto opisuje kao nemasno, bez šećera, manje kalorija ili bilo koji drugi termin koji uključuje da je bolje za nas, ljudi ne vole taj okus.

Zdravije ne znači nužno da ima lošiji okus, to je samo pitanje naše percepcija da je to tako. U jednoj studiji, sudionicima su davani isti kolačići, prvo iz pakiranja označenog kao manje masno, a zatim iz pakiranja na kojem nije bilo oznake. Jeli su iste kolačiće, ali su i muškarci i žene jednoglasno rekli da su manje masni lošijeg okusa.

4. Boja hrane i tanjura

Većina kiselih krastavaca koje kupite u dućanu ima dodanu zelenu boju da izgledaju privlačnije, inače bi bili zeleno sivi. Proizvođači znaju kako veliki utjecaj na izbor hrane ima boja i privlačan izgled. Boja tanjura iz kojeg jedemo ili čaše utječe na naš osjet okusa.

Plava čaša čini da piće bolje prija, nego iz žute, crvene ili zelene. Desert serviran na bijelim tanjurima slađi je nego onaj na tamnim. Tamni tanjuri čine da se fokusiramo na gorak okus u svakoj hrani.

Pročitajte više na telegram.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close