Lifestyle

Nema više bacanja hrane!

Povjerenstvo za izradu Pravilnika dovršilo je izradu Prijedloga koji bi idućeg tjedna trebao biti upućen u javno savjetovanje kako bi se o njemu očitovali svi sudionici.


Nakon šest mjeseci intenzivnog rada, završen je Prijedlog Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje koji bi trebao osigurati izgradnju kvalitetnog sustava za doniranje hrane svim pojedincima i obiteljima koje se nađu u potrebi. Osnivanje Banke hrane sada ovisi samo o poštivanju obećanja i rokova prema kojima bi ministar poljoprivrede trebao staviti Pravilnik na snagu u roku od idućih mjesec i pol dana, priopćila je Inicijativa “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a”.

Povjerenstvo za izradu Pravilnika jučer je dovršilo izradu Prijedloga Pravilnika koji bi idućeg tjedna trebao biti upućen u javno savjetovanje kako bi se o njemu očitovali svi potencijalno zainteresirani sudionici: donatori hrane, primjerice proizvođači hrane poput pekara ili trgovačkih lanaca, posrednici poput socijalnih samoposluga i krajnji korisnici, među kojima nisu samo službeno registrirani korisnici sustava socijalne skrbi, već i oni koji se nalaze izvan tog sustava, no u potrebi su, poput blokiranih.

Među inovacijama koje su usvojene na prijedlog Inicijative za oslobođenje doniranja hrane PDV-a nalazi se:

– neobračunavanje PDV-a na hranu koja je pred istekom roka trajanja, čime Hrvatska ulazi u krug europskih zemalja koje imaju najbolje riješeno porezno rasterećenje donirane hrane;

– definiranje da hrana koja se donira mora krajnjem primatelju doći prije isteka roka trajanja;

– osnivanje tzv. Banke hrane – centralnog distribucijskog tijela zaduženog za koordiniranje svih potreba i ponuda za donacijama te osiguranje kvalitete donirane hrane i sprečavanje manipulacija.


Tekst: 24. sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close