KolumneKnjiževni petak

Neke sasvim neobične knjige

Današnje vrijeme nikako nije idealno za pisce i izdavače. Knjige je sve teže prodati. Zato dizajneri vode odvažnu bitku, smišljajući svakojake zanimljive ideje i kreacije, ne bi li naveli kupce da uzmu knjige u ruke i pogledaju ih iz bližega. Danas vam donosim neke od  najneobičnijih dizajnerskih uradaka za knjige.

 

ten-stories-about-smoking-stuart-evers
Izvor: thedabbler.co.uk

Prva u nizu je zapravo jedna sasvim obična mekano ukoričena zbirka pripovjedaka. No kako to obično biva postoji i jedan zanimljiva “zamka”. Naime zbirka autora Stuarta Eversa zove se “Deset priča o pušenju” i dolazi s vlastitim kartonskim omotom koji posve nalikuje na klasično pakiranje cigareta. Budući da se i u pričama iz zbirke doista stalno pojavljuju cigarete ovo je vrlo zanimljiva dosjetka.

 

The-Real-Cookbook-Montage
Izvor: ekb-room.ru

Iako je prva knjiga iznimno zanimljiva svojim izgledom ova kuharica ju je uspjela nadmašiti. Kuharica njemačke kompanije Gerstenberg. Zahvaljujući zamisli dizajnerskog studija Korefe, cijela je kuharica otisnuta ili bolje rečeno utisnuta na stranice napravljene od tijesta za lazanje. Tako da, kad svladate recepte, od same kuharice možete također spraviti fino jelo.

 

cake
Izvor: mocoloco.com

Kad smo već kod jestivih knjiga, jedno slatko, možda čak i najslađe rješenje dolazi od dizajnera i autora Andreasa Pohancenika, koji je svoju knjigu, “Kriminalci dizajna” napravio od šećera i otisnuo je biljnom tintom. Zbog toga je cijela knjiga jestiva pa, ako vam se neće prijati loš dizajn o kojem govori, možete se doslovno osladiti ovom knjigom.

 

gettingon-500x3661
Izvor: flavorwire.com

Naravno, nisu sve neobične knjige jestive. Ova možda djeluje vrlo obično, no vanjske korice knjige “Starimo” Jamesa Kaelana načinjene su od papira koji u sebi sadrži sjeme breze. Ovu knjigu kada pročitate možete posaditi, i iz nje će vam, s malo sreće i puno strpljenja, izrasti drvo.

 

wp3b2c4086_05_06
Izvor: marthahayden.com

Knjigu “Mrlje od kave” koju je napisala Martha Hayden o zdravstvenoj koristi kave nažalost ne možete popiti, ali otisnuta je koristeći talog od kave.

 

e8713e15bff5e88e2d368a8d6bb007f8
Izvor: pinterest.com

No to nije ništa prema ovoj knjizi, novelizaciji filma “Knjiga o džungli 2.”, izdanje koje možete vidjeti na fotografiji bilo je distribuirano samo u Španjolskoj, ali ne može se poreći da je posve u skladu sa svojom temom, naravno ako je redovno zalijevate.

 

9e2fa9e68d0ded83c962e7029a337185
Izvor: pinterest.com

Za čitatelje koji više vole interakciju sa svojim knjigama, tu je posebno izdanje pripovijetke Edgara Alana Poea “Demon perverzije” koji je dizajnirala Helen Friel. Tekst je, naime, otisnut tako da se neki dijelovi ne vide, a stranice knjige su perforirane. Da biste pročitali priču, morate razderati stranice po perforacijama i presavinuti ih.

 

the-art-crisis
Izvor: emma-butler.blogspot.com

Knjiga koja samim pogledom izaziva nelagodi pa čak možda i priziva nasilje, zapravo to nikako nije. Pod naslovom “Kriza umjetnosti” knjiga Bonnie Burnham otisnuta je u obliku pištolja, i to vam vjerojatno govori sve što trebate znati o tome kakva je situacija.

 

bruketazinic_adris_-151
Izvor: pogledaj.to

I na kraju uradak jednog hrvatskog dizajnerskog tima Bruketa&Žinić. Njihovi dizajnerski pothvati donijeli su im svjetsku slavu: za Podravku su tako dizajnirali godišnje izvješće u kojem knjigu s receptima prvo treba u foliji peći 25 minuta da bi se u njoj pojavio tekst, dok su za Adris grupu napravili izvješće koje po običnom svjetlu izgleda kao bijela knjiga bez teksta, a naslov se pojavljuje samo u mraku.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close