Negativne strane guma za žvakanje

Iva Biondić

Guma za žvakanje mnogima je postala sastavni dio svakodnevnog života. I dok je jedni žvaču samo poslije jela, drugi to rade iz dosade ili navike. Iako žvaka potiče proizvodnju sline koja čisti usnu šupljinu i pritom osvježava dah, ova navika ima i negativnih strana


1. Nadutost i probavne smetnje

Tijekom žvakanja gume progutate i do tri puta više zraka. Taj zrak ostaje u vašem probavnom traktu i može uzrkovati grčeve, plinove, a samim time i nadutost. Isto tako, žvakanje potiče proizvodnju želučane kiseline koja može dovesti i do žgaravice.

2. Bakterije

Tijekom žvakanja često otvaramo usta, a mnogi ovu zabavnu žvakalicu vole rastezati i prstima. Na taj način u usnu šupljinu unosimo veliki broj bakterija, ali i virusa koji mogu uzrokovati zdravstvene tegobe.

3. Debljanje

Istraživanje je pokazalo kako žvakanje gume za žvakanje pojačava želju za nezdravom hranom. Naime, okus mentola voće i povrće čini bljutavim pa čak i gorkim dok začinjena, jako slana hrana i nezdrave, masne grickalice postaju puno primamljivije. Isto tako, žvakanje otvara apetit zbog čega ćete puno brže osjetiti glad i posegnuti za nepotrebnim kalorijama.


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: i.ytimg.com

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u