VijestiTech

Ne želite da vas Facebook i Google prate? Evo kako ih spriječiti

Tehnološki divovi poput Googlea, Facebooka i Applea u posljednje su vrijeme često na udaru kritika zbog praćenja kretanja njihovih korisnika. Problem je u tome što se korisnike smartphonea uglavnom ne pita žele li da ih se prati svakoga dana i u svakom trenutku, piše 24sata


Ipak, kompanije tvrde kako za praćenje imaju dopuštenje korisnika koje su ih tražili u tekstu općih uvjeta što velika većina korisnika ne čita prije nego klikne opciju “prihvaćam”.

Prvo što korisnici, koji ne žele da ih se stalno prati, mogu učiniti jest isključiti GPS kad im on nije potreban. No, malo ljudi to čini jer sve više aplikacija koristi lokacijske usluge za čije normalno funkcioniranje je potrebno imati stalno uključen GPS.

Zbog svega toga čak i površna pretraga povijesti kretanja može otkriti vašu adresu stanovanja, mjesta na koja često idete, medicinsko stanje, osobne kontakte…

Sve informacije prikupljene o vama kompanije mogu slati drugim kompanijama kako bi vam prikazivali reklame za ono što su zaključili da bi vas moglo zanimati, donosi Daily Mail.

Želite li zaštiti svoju privatnost i onemogućiti praćenje evo nekih savjeta kako to učiniti.

Google

U vaš preglednik upišite adresu myactivity.google.com i logirajte se u svoj google račun (Gmail). U gornjem lijevom kutu odaberite opciju “kontrole aktivnosti”. U opcijama koje se otvore isključite “aktivnosti weba i aplikacija” i “povijest lokacija”.

iPhone

Koristite li Google Maps u postavkama aplikacije pod “lokacija” odaberite opciju “tijekom uporabe aplikacije”. Tako ćete spriječiti da vas prate preko Google Mapsa kad aplikaciju ne koristite. U pregledniku Safari preporučuje se i korištenje alternativnog pretraživača, umjesto Googlea. Savjetuje se Bing ili DickDuckGo.

Također, i na iPhoneu možete u potpunosti isključiti praćenje lokacije što će se primijeniti na sve aplikacije koje koriste lokacijske usluge.

Android

U općim postavkama pronađite postavke za lokaciju i sigurnost. Potom odaberite “privatnost” i isključite lokaciju. To će se primijeniti na cijeli uređaj i sve aplikacije.

Također, u postavkama aplikacija svakoj možete omogućiti ili onemogućiti korištenje lokacije.

Usluge za Google Play, koje koriste vašu lokaciju, ne mogu se isključiti.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close