Ne zaboravite pomaknuti sat! Počinje zimsko računanje vremena

Uoči dolaska zimskih dana, svake godine vraćamo kazaljke na našem satu – jedan sat unatrag. Predviđen datum nije uvijek isti, ali se pomicanje uvijek odvija zadnju nedjelju i listopadu.


Kod ljetnog računanja vremena, sat se pomiče unaprijed i to ponovno za jedan sat. To se odvija zadnje nedjelje u ožujku. Ljetno računanje vremena uvelo se kako bi dani tijekom ljeta, iako to obuhvaća i dio proljeća te jeseni, duže trajali. Takav sustav računanja vremena su prvi uveli Njemačko Carstvo i Austro-ugarska, 1916 godine.

Ove godine je ljetno računanje vremena počelo 28. ožujka 2021. godine, a sat se pomicao s 2 sata na 3 sata. Taj period ljetnog računanja vremena završit će 30. listopada 2021. godine u 3 sata i tada će se kazaljke na satu morati pomaknuti za jedan sat unatrag.

Ljetno i zimsko računanje vremena u ostalim zemljama

U Hrvatskoj je ljetno računanje vremena uvedeno 1983. godine, ali su sat pomaknuli i stanovnici svih zemalja Europe, osim Islanda. Osim Europe, Kanade i SAD-a, kazaljke pomiču i u većini zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, Kubi, Meksiku… Ljetno računanje vremena zemlje tropskog pojasa nemaju jer u njima ljeto traje cijelu godinu pa imaju dovoljno danjeg svijetla.

No, neke od zemalja su zaključile da im ušteda energije, smanjenje stope kriminala i prometnih nesreća te ostali čimbenici koji se nastoje ublažiti ljetnim računanjem vremena – nisu znatno promijenjeni. Također, nedavna istraživanja su pokazala da većina Hrvata žele da se ukine ljetno i zimsko računanje vremena jer osjećaju da imaju negativan učinak na njihovo zdravlje.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close