Film i TVVijesti

Ne propustite večeras na RTL-u: “Winnetou: Zadnja bitka“

Pustolovine indijanskog poglavice Winnetoua mogli ste pratiti 6. siječnja u filmu „Winnetou: Novi svijet“, dan poslije na rasporedu je bio „Winnetou: Blago Srebrnog jezera“, a 8. siječnja na programu je film „Winnetou: Zadnja bitka“.


Svaki se nastavak temelji na prva tri originalna nastavka filma, režiju potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a glavni producent Christian Becker. Prijateljstvo između njemačkog imigranta Karla Maya (Old Shatterhanda) i poglavice Apaša – Winnetoua u tri je filma opisano kao avanturističko putovanje Divljim zapadom Amerike.

U trećem dijelu prošlo je nekoliko godina otkako su se Winnetou i Old Shatterhand vratili s jezera Silver. Apaši žive u miru s bijelcima, a Old Shatterhand i njegova supruga Nscho-tschi žive u skladu na svojoj farmi sve dok pronalazak nafte na teritoriju Apaša ne poremeti njihov mir. Otac i sin Santer žele doći u posjed nafte i otjerati Indijance s njihova teritorija. Dolazi do ubojstva nad nevinim doseljenicima, a potom i do rata i premda Old Shatterhand dolazi u pomoć, ne uspijeva spasiti Winnetoua. Svom umirućem prijatelju obećava kako će se brinuti o njegovu narodu, a nakon Winnetouova pokopa, Apaši biraju Old Shatterhanda za novog poglavicu.

Redatelju Philippu Stölzlu uzor nije bio originalni serijal koji je uglavnom nastajao između 1962. i 1968. i snimao se u Hrvatskoj. Prvi Old Shatterhand bio je Lex Barker, a on je želio lice dobro poznato njemačkoj publici i našao ga je u Wotanu Wilkeu Möhrigu. Mladi Nix Xhelilaj utjelovio je Winnetoua iako je priznao kako nikad nije čuo ni za njega ni za Karla Maya, no procijenio je kako je to dobra uloga i naposljetku je bio iznimno zadovoljan što ju je prihvatio. Winnetouova oca Intschu-tschuna igra srpski glumac Gojko Mitić, kojeg su iskusni poznavatelji vesterna poznavali iz uradaka koji su se snimali ’60-ih godina prošlog stoljeća („Apaši“, „Sinovi velike medvjedice“, „Krvna braća“…), a i bio je dio originalne glumačke postave Winnetoua. Nscho-tschi, Winnetouovu sestru koja potpuno očara Old Shatterhanda, utjelovila je meksička glumica Iazua Larios, poznata po filmu Mela Gigsona „Apocalypto“. Stölzl se trudio izbjegavati mjesta na kojima su snimani prethodni filmovi zato što je želio istaknuti nova mjesta po kojima će se, među ostalim, pamtiti njegov rad.

Godine 2015. u Hrvatskoj je počelo snimanje trilogije Winnetou, remakea kultnih filmova o indijanskom poglavici iz plemena Apaša – Winnetou i njegovu prijatelju Old Shatterhandu, koji su proizašli iz pera Karla Maya. Nekoliko mjeseci snimalo se u Gorskom kotaru, Lici, na Velebitu, Učki, Plitvičkim jezerima, u Rijeci, Paklenici itd., a potom i u Njemačkoj. Zanimljivo je kako je prvi serijal o Winnetouu također sniman u Hrvatskoj prije više od 50 godina, kada je u glavnoj ulozi bio legendarni Pierre Brice. Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec i Marko Cindrić.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: rtl

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close