VijestiDom

Neke navike jednostavno mogu uništiti zdrav odnos

Inače pišem o otrovnim i bolesnim vezama te onima u kojima jedna osoba često biva zlostavljana. Kod takvih je veza gotovo uvijek prisutan neki oblik poremećaja ličnosti. Kad o njima govorimo, lako je reći što bi se trebalo izbjeći – sam odnos. Najbolje je odjuriti što dalje bez gledanja unatrag.


S druge strane, pogrešno je misliti da je zdrav odnos samo onaj u kojem nikada nema problema. Ponekad se nađemo pred nekim tko nema psihičkih smetnji, s kim gradimo pozitivan i dobar odnos, ali posrnemo pred pitanjima koja bi se, uz malo ljubavi i empatije, brzo riješila.

Evo nekoliko stvari koje ne smijete raditi ako ne želite uništiti zdrav odnos:

1. Prijetiti prekidom iako doista nemate namjeru prekinuti

Jedna beznačajna rasprava i evo rečenice: ”Najbolje da prekinemo.” Za osobu koja istinski voli, prijetnja prekidom veze jako je bolna. Ako ste osoba koja ima naviku da ovakve stvari govori čak i u sitnim raspravama, promotrite reakciju druge osobe. Jeste li shvatili da tako nanosite bol? Oprezno! Ako se kasnije ponašate kao da to nikad niste ni rekli, jednog će dana strah od prekida nestati i bit ćete iznenađeni partnerovim odgovorom: ”Želiš prekinuti? Bilo je i vrijeme!” Tako riskirate da osoba ode od vas i više je nikad ne vidite.

2. Zahtijevati pretjeranu pažnju ili disciplinu

Svako od nas želi biti pažljiv partner, ali ne treba ovu potrebu pretvoriti u pokoru za drugu osobu. Pretjerivanje s upitima (nisi me nazvao kad si rekao da hoćeš, nisi mi odmah odgovorio na poruku, nisi napravio točno kako smo se dogovorili, itd.) može završiti osjećajem gušenja i slikom vas kao sebične osobe koja se ponaša kao da se svijet vrti oko nje.

3. Stalno čekati da se druga osoba ispriča

U zdravom odnosu, nije bitno tko je pogriješio. Najviše razumijevanja trebamo upravo onda kada najviše griješimo. Pokažite ga, bez očekivanja da se druga osoba pred vama ponizi. Ako niste vi taj koji griješi i ne osjećate potrebu da se ispričate, znajte da vas u većini slučajeva od rješenja dijeli samo malo dobre volje.

4. Biti loše raspoložen

Postoje osobe koje postanu mrzovoljne zbog bilo kojeg razloga, a partner se tada osjeća sputano kao da hoda po jajima, posve iscrpljen. Ako imate problem s lošim raspoloženjima, potražite pomoć profesionalca. Vaš partner se nije dužan prilagoditi stalnim i neopravdanim promjenama raspoloženje.

5. Ne sudjelovati u kućanskim poslovima

U modernom svijetu, u kojem oba partnera rade, nema ništa gore od činjenica da morate obaviti kućanske poslove – rublje, djecu, auto i hranu – posve sami. Neki partneri odbijaju sudjelovanje u kućanskim poslovima jer u roditeljskoj kući nisu bili dužni pomagati ili jer jednostavno mrze takve zadatke. Ipak, treba se sjetiti da ni onaj drugi možda ne voli kućanske poslove, ali obavlja ih za dobrobit obitelji. Zašto se onda ne prilagoditi?

6. Upadati u rutinu

Posao, dužnosti, obveze, posao… sve vodi do života u savršenom skladu s rutinom. Pričekajte! Nema ništa lošeg u rutini, dapače, ona donosi osjećaj sigurnosti koji je potreban u zdravim odnosima. Povremeno je rušiti, ipak, odličan je način spašavanja veze od dosade. Smislite kratko putovanje, noć izvan grada, vožnju autom, sladoled u obližnjoj slastičarni, kartu u torbi, sliku vas dvoje okačenu na vjetrobransko staklo automobila…. To bi moglo probuditi odnos i zagrijati srce. Manjak slične inicijative mogao bi dovesti do toga da druga osoba razvije nježne osjećaje u kojima vi niste prisutni.

Pročitajte cijeli članak na bitno.net


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: tinybuddha

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close