Lifestyle

Naturizam je u Hrvatskoj postao tabu tema

Netko tko je jedanput bio naturist uvijek je naturist, netko tko se gol sunčao i okupao uvijek se vraća tome. Naturizam je i širi pojam od golog sunčanja i kupanja (nudizma). Opušta ljude i pomaže im protiv stresa. No, to je tabu tema u našoj zemlji za razliku od Francuske koja je odavno naturizam svrstala u turističku ponudu, ali i druge zemlje kao na primjer Španjolska koja je maksimalno liberalizirala svoj odnos prema naturistima.


Hrvatska je i dalje interesantna za naturiste. Iako nema točnih anketa i podataka pretpostavlja se da svaki deseti gost je naturist bilo da dolazi u naturističke kampove i naturistička naselja bilo da  samo koristi službene ili divlje naturističke plaže. Dakle oko 10 % gostiju dolazi kod nas i radi mogućnosti golog sunčanja i kupanja, otkrio je predsjednik Društva naturista Hrvatske Davorin Žugčić.

Strani se gosti žale

Prije je svaki 7 gost bio naturist, odnosno oko 15 % bilo je naturista. Žugčić kaže da je taj broj počeo padati jer je počeo trend  zatvaranja naturističkih naselja, a tradicionalno naturističke plaže postajale su prvo mješovite, a potom čisto tekstilne.  Žugčić kaže i da su mali smo pritužbe stranih gostiju koji su godinama dolazili na plaže koje su tradicionalno bile naturističke da bi se pojavila policija na tim plažama i tjerala naturiste.

Ipak u postojećim kampovima taj broj ponovo raste i to 1 do 2% godišnje.

Tabu tema koja se malo spominje

“Naturizam je postao tabu tema, nema planova za naturizam u planovima Ministarstva turizma, nema novih brošura, nema prepoznatljive odrednice na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice prema naturističkim centrima, kampovima i plažama. Jednostavno strani gost koji će tražiti informaciju o naturizmu neće moći doći do tih podataka. Sve je prepušteno samim kampovima, a oni također nemaju zajedničku politiku. U svemu tome zaobilazi se Društvo naturista Hrvatske, kao i stručne ljude koji su godinama bili u naturizmu, imaju znanje, pratili naturizam i pisali o njemu”, kazao je predsjednik Društva naturista Hrvatske Davorin Žugčić.

Dodaje da su bili u kontaktu s Hrvatskom turističkom zajednicom. Ukazivali su da bi već na naslovnoj stranici HTZ-a trebao biti  kao hrvatski brend naturizam  s kojeg bi se lako došlo do popisa svih naturističkih sadržaja u Hrvatskoj, no ništa se nije dogodilo.

Hrvatima su naturistička središta skupa, ‘skrivaju’ se na divljim plažama

Hrvatski građani također vole naturizam. No, ta zainteresiranost pada, a više je razloga. Neka ozbiljna studija o tome ne postoji.

Iz Društva kažu da bi mogli procijeniti da se naturisti pod pritiskom okoline boje priznati da sr eto kupaju i sunčaju goli. Dio je to onih koji prakticiraju nudizam ali ne i zajedničko druženje. Kampovi i naturistička središta su relativno skupi za naše goste pa oni više daju prednost divljim plažama. Pad broja članova Društva naturista Hrvatske  uvjetovan je padom standarda naših građana. Pitanje je to i lažnog, dvostrukog morala.

Zlatne 80-te

“Promidžba naturizma vratila bi sjaj naših ‘zlatnih’ 80-tih godina iako su se u taj segment turističke ponude uz Francusku ubacile i druge zemlje kao na primjer Španjolska koja je maksimalno liberalizirala svoj odnos prema naturistima”, kaže Žugčić.

Istra predvodi

Naturističkih središta nema u Dalmaciji i Dubrovačkom primorju. Najviše ih je u Istri. U Hrvatskoj sada postoji samo nekoliko naturističkih središta i to u Vrsaru, Rovinju, Poreču, Umagu, Baškoj i Punatu na otoku Krku, u Tkonu na otoku Pašmanu i u Vrboskoj na otoku Hvaru.

Netko tko je jedanput bio naturist uvijek je naturist

“Netko tko je jedanput bio naturist uvijek je naturist, netko tko se gol osunčao i okupao uvijek se vraća tome no to nije sve.  Naturizam je i širi pojam od golog sunčanja i kupanja (nudizma), opušta ljude i pomaže im protiv stresa. Neke američke studije pokazale su  da u naturističkim kampovima gotovo da i nema agresije a i veći je osjećaj kolektivne solidarnosti. No tu je i pozitivan utjecaj golog sunčanja i kupanja i na neke bolesti, a i kao pokret je nastao kao zdravstveni pokret. No u prvom redu naturizam razvija samopoštovanje  i poštovanje drugih”, zaključio je predsjednik Društva naturista Hrvatske Davorin Žugčić.


Tekst: net.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close