Nastavlja se oblačno vrijeme uz povremenu kišu, evo do kada će to trajati

KASNO-JESENSKI UGOĐAJ

Prilično naglo smo iz sušnog ušli u vrlo kišni režim. Zaslužna ciklona kružit će i idućih dana iznad nas, a uz visinsku ciklonu i prisutnu anticiklonu sa sjevera, bit će to pravi kasno-jesenski ugođaj.


Tako će nedjeljno prijepodne na kopnu biti pretežno oblačno uz većinom povremenu i slabu kišu, u Dalmaciji povremene pljuskove. Uz neugodan sjeverac i buru na moru, bit će još malo hladnije nego jučer. Bura će pod Velebitom biti olujna, ali će zato primorje imati i dosta sunčanih sati.

U drugom dijelu dana će u zapadnoj Hrvatskoj ostati oblačno, uz sve češću i jaču kišu. Uz umjeren sjeveroistočnjak i jednoznamenkaste temperature, bit će hladno.

Na istoku zemlje popodne bez veće promijene. Bit će oblačno uz kišu, obilniju navečer i u noći. Ostat će vjetrovito uz temperature neznatno više od jutarnjih.

U Dalmaciji i zaobalju danas popodne promjenjivo, većinom na jugu i dalmatinskom zaleđu oblačnije uz pljuskove koji će prema večeri biti lokalno i obilniji. Puhat će jaka bura, osobito na sjevernom dijelu s udarima do 100 km/h. Bit će i hladnije nego jučer, od 16 °C do 18 °C, u zaobalju oko 13 °C.

Na sjevernom Jadranu će dominirati jaka bura pa će imati najviše sunčanih sati, a temperatura će porasti na maksimalnih 15-ak Celzijevih stupnjeva. U gorju će uz kišu biti vjetrovito, time i vrlo hladno, uz svega 3 °C do 7 °C. Navečer, s padom temperature, oborine će u gorju biti na granici kiše i snijega.

Idući tjedan

Početak novog tjedna će na kopnu biti vrlo kišovit. Od utorka slijedi smirivanje, postupno razvedravanje uz sve rjeđe i lokalnije oborine. Međutim, jutarnja će temperatura biti u padu pa računajte na prizemni mraz.

Bura će do utorka na moru sasvim oslabjeti, ali nakratko jer već u srijedu jača, ali ovog puta u Dalmaciji. Nakon još nestabilnog ponedjeljka uz pljuskove i oblake stiže nešto mirnije jesensko vrijeme, ali i dalje uz ispodprosječne temperature za prvi dio listopada.

Dakle, za kraj tjedna stiže u većinu zemlje nova porcija oborina, a u najvišim predjelima gorske Hrvatske, iznad 1 500 metara nadmorske visine, izgledan je prvi ovosezonski snježni pokrivač, dva tjedna kasnije nego lani. Zbog još pretoplog tla, drugdje u gorju se neće dugo zadržati, ili čak uopće.


 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close