Turizam

Znate li kako je nastao logotip NP Sjeverni Velebit?

Prije tri godine, u okviru velikog projekta “Parkovi Hrvatske” Ministarstva zaštite i okoliša, NP Sjeverni Velebit dobio je novi logotip po kojemu je postao prepoznatljiv diljem svijeta.


Za novi logotip zaslužni su Marko Šesnić i Goran Turković iz dizajn studija Šesnić&Turković, koji su u svom najopsežnijem projektu do sada stvorili novi vizualni identitet svih devetnaest hrvatskih parkova. Osnovna ideja projekta bila je stvoriti grupni vizualni identitet  kako bi se promocijom jednog parka promovirali svi ostali i na taj način pomoglo parkovima koji imaju manje sredstava.

Do tada je svaki park imao logotip potpuno različitog dizajna, od kojih su neki bili stari i 40 godina, stoga je bilo bitno da novi znakovi svih devetnaest hrvatskih parkova budu izvedeni istim grafičkim jezikom čime bi se stvorio prepoznatljivi brend Parkovi Hrvatske.

Prema zamisli dizajnera, krovni znak svih parkova Hrvatske temelji se na najprepoznatljivijem elementu hrvatskog identiteta – crvenom kvadratiću iz kojeg izrasta listoliki oblik zelene ili plave boje, ovisno o tome radi li se o kopnenom ili morskom parku. Unutar svakog lista nalazi se motiv koji predstavlja najprepoznatljiviji element pojedinog parka –  stilizirani slap simbolizira Krku, orao štekavac je simbol Kopačkog rita, a otočić Gaz u obliku ribe simbol Brijuna.

Dok su za neke parkove poput Brijuna dizajnirani potpuno novi motivi, za druge parkove su dorađeni  i grafički prilagođeni prepoznatljivi stari simboli. Novi motiv NP Sjeverni Velebit je gotovo identičan starom znaku. Na starom logu NP Sjeverni Velebit nalazio se otisak medvjeđeg stopala unutar zelenog trokuta. Za potrebe novog loga motiv medvjeđe šape je smješten na motiv zelenog lista u skladu sa novim zajedničkim vizualnim identitetom Parkova Hrvatske .

Zahvaljujući ovom sjajnom angažmanu dizajna u očuvanju prirode, pojednostavljena je i ojačana komunikacija svih hrvatskih parkova prema van, što je doprinijelo stvaranju jedinstvenog i prepoznatljivog brenda Parkovi Hrvatske.

Cjelokupni rad na ovom projektu opisan je u kratkom filmu kojega možete pogledati u nastavku:

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close