DogađanjaVijesti

Kako je nastao običaj ljubljenja ispod imele?

Grančica imele česti je ukras za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a s njom je povezan i jedan romantični i šaljivi običaj – kad se nađete s nekim ispod imele, dužni ste se poljubiti!


Kako je nastao ovaj neobični običaj i zašto baš imeli pripisujemo romantično značenje?

Običaj ljubljenja ispod imele seže daleko u prošlost, još u vrijeme prije Krista. Imelu su štovali mnogi stari narodi, a naročito keltski svećenici druidi i Vikinzi.

Druidi su vjerovali da je imela sveta biljka koja štiti od zlih sila te liječi neplodnost. Sa drveća su je skidali zlatnim srpom i nosili oko vrata. Od njene povezanosti sa plodnosti vjerojatno potječe tradicija ljubljenja ispod imele.

Imela se pojavljuje i u nordijskoj legendi o bogu ljetnog sunca, Balderu. Balder, sin božice ljepote i ljubavi Frigge i velikog boga Odina, smrtno je pogođen strelicom napravljenom od grane imele. Očajna majka je nad Balderovim tijelom isplakala more suza koje su padale u obliku bisernih kuglica i zauvijek se zadržale na grani imele. Balder je oživio, a zahvalna božica Frigga je svima koji se ikad nađu ispod imele obećala poljubac koji će donijeti veliku ljubav.

S vremenom, imela je postala nezaobilazni simbol dobrog raspoloženje i blagdanskog duha. Jeste li vi već nekoga poljubili ispod imele ove blagdane?

 


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close