KolumneSvemu unatoč

Naša šutnja i vaše nasilje

Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, jedan je i od velikana europske i svjetske književnosti. Osim  što je bio pisac, Marulić je bio i kršćanski asketa i mistik, a djela su mu nadahnuta biblijskim motivima i osobnom vjerom, koja je bila neizostavni dio njegova identiteta.

Ivan Pavao II., sveti papa, osim što je bio papa, bio je i kršćanin, vjerovali ili ne. Iza sebe je ostavio silna djela, koja su potvrda vjere, koja je također bila neizostavni dio njegova identiteta, što uistinu dostojno i pravedno jest.

Njih dvojicu povezuje ista vjera, i to kršćanska. A neki naši dramaturzi, koji se smjelo nazivaju umjetnicima, štoviše, kazališnim radnicima, a pripadaju pokretu frljićevizma, najnovijem smjeru pogrdnog odnosa prema svemu što je kršćansko, uzimaju si za pravo obeščastiti sve što je i Maruliću i Ivanu Pavlu sveto.

I tako, jedan redatelj bez identiteta, od pljuvača postaje žrtva, a svi koji su protiv njegovih blasfemičnih igrokaza koje on hrabro naziva umjetničkim izričajem, bivaju nazivani ognjištarima. Dobro, umjetnost je sama po sebi provokativna, ali i provokacija, baš kao i ljudska sloboda, ima svoje granice. Kad provokacija postaje mržnja i vrijeđanje, na primjer.

Predstava „Naše nasilje i Vaše nasilje“ uprizorena je u uljuđenom Beču. Gledali su je i ljudi iz Švicarske u kojoj je trebala biti prikazana, i nakon što su je odgledali i Austrijanci i Švicarci rekli su: „Ne, hvala.“ Nitko ništa nije spomenuo, jer ipak nisu Švicarcima a ni Austrijancima mogli niti smjeli spočitnuti da su fašisti. Zato Poljacima i Hrvatima jesu. Naši vrli dežurni „antifašisti“ koji mrze sve one koji drukčije misle a šire ljubav, ali samo u vlastitoj birtiji, u dimu i smradu, mučki i podlo. Nije im jasno u čemu je problem? Za njih je sveti Ivan Pavao ipak tek obični zaštitnik pedofila.

Ali kod nas se i previše šuti. Olako povijamo glave i primamo packe od onih koji na to nemaju ama baš nikakvo pravo. Naša šutnja njihov je glas.

Hoćemo li se jednoga jutra probuditi pokraj ugasloga ognjišta ne znajući tko smo?


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close