VijestiTech

NASA daje 30 000 dolara onome tko riješi problem obavljanja velike nužde u svemiru

NASA je uspjela poslati sonde u duboki svemir, ali još nije našla rješenje koje bi zamijenilo astronautima pelene.


Naime, kada borave u svemirskim odijelima, astronauti nose posebne pelene kako bi mogli obavljati nuždu, no promlem je u tome što višesatni boravak u pelenama dovodi do iritacija i infekcija.

Američka svemirska agencija zato poziva sve koji imaju ideju kako bi se taj problem mogao riješiti da pošalji svoje prijedloge do 20. prosinca. Pobjednik natječaja dobit će 30.000 dolara nagrade, oko 213.000 kuna, a astronauti priliku da svemirom plutaju suhih guza.

Naravno, postoje određeni zahtjevi koje predlagatelji moraju imati na umu. Sustav mora biti samodostatan 144 sata u komadu, njegova intergacija u odijelo ne smije trajati duže od pet minuta, mora biti lagan i funkcionirati pri silama od 3-4 G.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close