VijestiLifestyle

Narodna vjerovanja: Na novu godine ne smije se plakati, a crvena boja donosi sreću

Postoji cijeli niz novogodišnjih praznovjerja, a jedno je i nošenje crvenog donjeg rublja. Ova tradicija seže u doba srednjeg vijeka kada su muškarci nosili crveno donje rublje kako bi zaštitili svoje obiteljske dragulje od vještica. One su, prema legendi, točno u ponoć na Staru godinu izlazile na ulice kako bi bacale uroke, piše 24sata


Kinezi na Staru godinu ukrašavaju vrata kuća ukrasima crvene boje jer crvena donosi sreću i čuva od negativne energije. Crveno donje rublje kao poklon izražava želju za bogatom i zadovoljavajućom nadolazećom godinom onome kome se poklanja. Postoji još jedna tradicija koja tjera vještice i zle duhove, a to su vatromet, buka i glasno pjevanje. U nekim se kulturama na ulazna vrata vješa limun kao prepreka za ulazak nesreće u kuću.

Filipinci dan prije Nove godine po kući i dvorištu posipaju kovanice, što priziva bogatstvo u idućoj godini. Također, vjeruju kako trošenje novca prvog dana u Novoj godini donosi nesreću. Postoji još jedna nezaobilazna stvar koju morate odraditi prije ponoći, a to je čišćenje kuće kako biste svjež i mirisan dom imali cijele godine.

Ono što svi od nas žele je poljubac u ponoć. On je simbol vaše pažnje i bliskosti s voljenom osobom koji će potrajati cijelu godinu. Izostane li poljubac, nemojte plakati jer se vjeruje kako suze na Novu godinu donose tugu cijele godine. Važno značenje Britancima ima osoba koja prva kroči u vaš dom na Novu godinu.

Najviše će vam sreće donijeti ako je ta osoba visok i zgodan muškarac koji ne dolazi praznih ruku, već donosi poklone poput svježeg kruha, voća i vina. Ništa se iz kuće ne smije iznijeti jer to predstavlja lošu sreću.

 

Više na 24sata


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close