Scena

Narodni običaji u Lici na Uskrs: Jedno jaje ispod krova za zaštitu od zmija

Nakon teksta o Velikom petku i Velikoj suboti, kratki pregled uskrsnih običaja u Lici završavamo narodnim običajima na sam dan Uskrsa. Kako su stari Ličani slavili najveći kršćanski blagdan, što se sve nalazilo na uskrsnom stolu i kakva su sve vjerovanja postojala o uskrsnim jajima, donosimo u nastavku.


Blagoslov hrane

Na uskrsno jutro domaćica bi ukućanima poslužila rakiju, bijelu kavu i pogačicu, a često se za doručak jela i hladetina. Nakon uskrsnog doručka, žene su oblačile najljepšu odjeću i nosile na blagoslov pažljivo pripremljenu košaru punu hrane. Kako je košara bila teška, a put do crkve često dug, žene su je nosile na podvitku na glavi.

U košari su se najčešće nalazili šunka, luk, prisnac (beskvasna pogača od pšeničnog brašna, sira i jaja), kuhana jaja, sol, kruh, rakija i vino, a sve je bilo prekriveno izvezenim stolnjakom. Nakon mise djevojke su se s košarom na glavi utrkivale koja će prije stići kući jer se vjerovalo da će pobjednici konoplja bolje rasti.

Uskrsni ručak

Nakon povratka iz crkve, cijela obitelj se okupljala za stolom na kojemu se nalazilo obilje hrane. Uz već nabrojanu hranu koja se nosila na blagoslov, za uskrsni ručak stari Ličani su jeli kokoši i patke pečene u peki s krumpirom ili kuhanu ovčetinu. Bogatije obitelji su za Uskrs pekle janje na ražnju.

Prije početka jela bio je običaj kušati blagoslovljenu sol, a dok se jela blagoslovljena hrana dobro se pazilo da ni jedna mrvica ne završi na podu. Sve mrvice bi se nakon jela pokupile i bacile u vatru.

Narodna vjerovanja o jajima

U prošlosti djeca su igrala različite igre s uskrsnim jajima u kojima bi pobjednik osvajao jaje od gubitnika. Osim popularnog “tucanja jajima”, omiljena igra je bila i „Valjanje jaja“. Kao što i naziv kaže, cilj ove igre je bio što dalje otkotrljati jaje niz nizbrdicu.

Stari Ličani vjerovali su da blagoslovljena uskrsna jaja imaju posebne moći koje će ih tokom godine štititi od nesreća. Tako bi jedno jaje stavili ispod krova za zaštitu od zmija. Drugo jaje bi odnijeli u polje i zakopali u zemlju da crvi ne izgrizu žito, a treće jaje bi stavili u spremište za žito za plodnost i bolji urod žita.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close